2.4.2024. 15:20
Za nas je konjski tramvaj, a ne Stadlerov od preko 4 miliona KM: Izvjesni "Edo" će platiti mizernu novčanu kaznu zbog "skrnavljenja" novog tramvaja
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta upoznao je sinoć javnost s činjenicom da je novi tramvaj već "oskrnavljen".

Naime, izvjesni "Edo" odlučio je svoje ime "ugravirati" prvi, te je na taj način potvrdio da za naš narod nije ništa što je novo, a naročito ako govorimo o javnoj imovini.

"Edo je urezao ime u novom tramvaju i nanio ogromnu štetu svim građanima. Trebalo je pet dana da se prvi ovakav slučaj desi. Tužno i sramotno. Video snimci iz vozila i trenuci uništavanja imovine će biti ustupljeni institucijama na dalje postupanje i sankcionisanje", napisao je ministar Šteta sinoć.



Kontaktirali smo Upravu policije MUP-a KS za informacije da li im je ministar Šteta ustupio snimak, te da li je pokrenut postupak za pronalazak izvjesnog "Ede".

Kako nam je kazala portparolka Mersiha Novalić, prijava im je stigla u poslijepodnevnim satima, ali ne od ministra Štete, već iz KJKP "Gras".

"Shodno prijavi, policijski službenici MUP-a KS će izvršiti uviđaj", kazala je Novalić.

Ni 12 sati nije prošlo od objave ministra Štete pa je uslijedila i druga. Ovaj put, ministar saobraćaja je objavio dio snimka na kojem se vidi kakvo dvije osobe pokušavaju išarati tramvaj.

"Na stanici na Drveniji pokušali su sprejevima šarati stari tramvaj. Bez obzira o kojem tramvaju se radi, svaki je naš, svaki je javno dobro i niko ne smije ovako da se odnosi prema nečemu što je vlasništvo svih građana! Svaku granicu ste prešli sa šaranjem stanica, starih i novih vozila i sa uništavanjem imovine", napisao je Šteta.

Zahvalio se slučajnom prolazniku na snimku, ali i vozaču tramvaja za reakciju, kako je naveo, kojom je sačuvao tramvaj od novog šaranja. 

"Očekujem što hitnije djelovanje nadležnih institucija, procesuiranje i sankcionisanje svih osoba koje uništavaju imovinu", ponovio je ministar saobraćaja.



Ipak, pitanje koje se nameće je i šta nakon djelovanja nadležnih institucija i sankcionisanja počinioca budući da su prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, sankcije skoro pa mizerne.

Ukoliko javno sredstvo prevoza išarate ili odlučite da ugravirate svoje ime, najvjerovatnije ćete biti novčano kažnjeni sa kaznom od 150 do 450 KM. Kazna može biti pedeset posto manja ukoliko je platite u roku od osam dana.



Dakle, neophodno je zakon izmijeniti i drakonski kažnjavati svakoga ko se odluči na ovakav čin. To je najbolja prevencija.

Inače, šaranje tramvaja nije ništa novo u Sarajevu.

Prije dvije godine je sarajevski reper Emin Hadžajlić Cunami privođen zbog toga. On je tada kažnjen prekršajno.

Za kraj, kazat ćemo da je 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koštalo 70 miliona KM (svaki preko 4 miliona KM), a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana