9.5.2024. 15:28
"Mi nismo bili nijedan dan Bošnjaci, a kamoli višestoljetni. Druga stvar je što su nas drugi tako zvali. I Srbi su mnogo puta korigovali svoj naziv"
Sarajevski imam Muhamed ef. Velić, napisao je jučer na svom Facebook profilu da su na ulicama Sarajeva primjećeni budistički svećenici koji prilaze građanima, te im stavljaju na ruku narukvice pojašnjavajući kako je to za njihovu sreću i zadovoljstvo.

Velić je poručio da ukoliko nekoga zaustave svećenici, da im prouče neku dovu ili im pokažu Kur'an na telefonu uz riječi da imaju već nešto što je čista sreća. 

Redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, akademik Suad Kurtćehajić, našao se u nezgodnoj situaciji, kada ga je jedna stranica koja broji veliki broj pratitelja, jučer povezala sa ovim budističkim svećenicima. Naime, pronašli su njegovu sliku sa budističkim monahom, za koju se on ni ne sjeća kada je nastala, te je zloupotrijebili uz navode da je to "Kurtćehajićev guru", te da isti poziva Sarajlije da napuste islam.

U razgovoru za naš portal, akademik Kurtćehajić kaže da razlog ove objave leži u tome što je on pokrenuo priču o bosanstvu, te da ga žele diskreditirati i oblatiti.

Osim ove teme, Kurtćehajić nam je odgovorio na pitanje zbog čega je naglo počeo zagovarati ideju bosanstva.

Razgovor poslušajte u prilogu.

Novinar: Ajdin Balićevac


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana