13.3.2024. 17:33
Ekspanzija samoprozvanih fitness "trenera i influensera": Šta je zapravo potrebno kako bi se neko legitimno nazvao fitness trenerom?
U današnjem društvu, gdje je svijest o zdravom načinu života sveprisutna, porast potražnje za fitness instruktorima je evidentan. Čini se da je svaka druga osoba postala zaljubljenik u treninge, bilo da su u teretani ili na otvorenom.

Fitness treneri i instruktori su ključni u podršci ljudima da ostvare svoje ciljeve, ali je važno osigurati da oni imaju odgovarajuće obuke i kvalifikacije kako bi efikasno i sigurno vodili ljude kroz treninge.  

Specijalista za personalne treninge i Magistar kineziologije Amar Čejvan, kaže kako njegova strast leži u transformaciji tijela i postizanju izvrsnih zdravstveno - fizičkih rezultata. Čejvan je član prestižne Europa Active-evropske asocijacije trenera i EREPS certificiarni fitness instruktor, a također posjeduje i CFT (certifikat za funkcionalni trening). U intervjuu za Source.ba portal govorio je o tome kakvo je trenutno stanje u oblasti fitness instruktora u našoj zemlji i da li je ona adekvatno regulisana.

SOURCE: Danas imamo mnogo fitness trenera, neki bi možda rekli čak i više nego što je potrebno. Međutim, koliko su te osobe zapravo kvalificirane da se bave tim poslom, ili je dovoljno samo da imaju par godina iskustva u teretani i da kreiraju svoj Instagram profil? 

Čejvan: Trenerski posao je poziv, a sada, gledajući iz perspektive kineziologa s Magisterijem sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, te s velikim brojem neformalnih edukacija i certifikacija, mogu s sigurnošću reći da je potrebno uložiti mnogo u znanja i vještine, te ih kontinuirano nadograđivati kako bismo na najbolji mogući način pristupili klijentu i prilagodili plan i program treninga prema njihovim sposobnostima i karakteristikama. 

Istina je da je fitness industrija doživjela ekspanziju u proteklom periodu, ali se mi kao kineziolozi suočavamo s problemom jer se serviraju informacije koje nisu podržane relevantnim istraživanjima. Iskustvo treniranja u teretani i samostalno treniranje i transformacija ne znači da je ta osoba kompetentna da radi sa klijentima koji su različiti po zdravstvenom statusu, sposobnostima, karakteristikama, uzrasnoj kategoriji i afinitetima.

Dosta je mišljenja koja se plasiraju o treningu i prehrani, a statistički gledano većina nema osnovna znanja iz oblasti sportskog treninga, anatomije, fiziologije, biomehanike, psihologije sporta i drugih područja koja su potrebna za uspješan rad u sportskoj rekreaciji.

SOURCE: Koje kvalifikacije ili certifikati su neophodni kako bi se neko legitimno nazvao fitness trenerom?

Čejvan: Za legitiman status fitness trenera, potrebno je posjedovati određene kvalifikacije i certifikate. To uključuje diplomu iz relevantne oblasti, poput kineziologije ili sportske nauke, te odgovarajuće certifikate iz oblasti fitnessa i treninga, kao što su certifikat za personalnog trenera, za grupne treninge ili za fitness instruktora. Iskustvo u radu s klijentima i stalno usavršavanje također su ključni faktori za uspješnu karijeru u fitness industriji. S obzirom na dinamičnost fitness industrije, kontinuirano praćenje i usvajanje najnovijih trendova i istraživanja je neophodno za održavanje visokog nivoa kompetentnosti i efikasnosti u radu.

SOURCE: Koji su osnovni standardi ili kodeksi ponašanja koje bi fitness instruktori trebalo da slijede u svom radu?


Čejvan: Da bi fitness treneri osigurali profesionalnost, sigurnost i efikasnost u svom radu, neophodno je da slijede određene standarde ili kodekse ponašanja. To podrazumijeva pružanje usluga na stručan način, uzimajući u obzir potrebe i želje klijenata, te održavanje visokog nivoa stručnosti i kompetencija. Sigurnost klijenata treba biti prioritet, što znači pravilno upućivanje u tehnike samog izvođenja vježbi, kao i sigurnost opreme i prostora za vježbanje. Također, treneri trebaju poštovati etičke principe, uključujući poštovanje privatnosti i povjerljivosti klijenata, te izbjegavanje sukoba interesa. Ovako uspostavljeni standardi omogućavaju trenerima da stvore profesionalno okruženje u kojem mogu uspješno obavljati svoj posao i pružati kvalitetnu uslugu svojim klijentima.

Amar Čejvan

SOURCE: Da li smatrate da je oblast fitness instruktora adekvatno regulisana u našoj zemlji? Zašto ili zašto ne?

Čejvan: Postojeći propisi za fitness instruktore u Bosni i Hercegovini nisu dovoljno jasni i detaljni. To može rezultirati varijacijama u kvaliteti obuke i usluga koje treneri pružaju. Nedostatak adekvatnog nadzora može dovesti do nedostatka odgovornosti i potencijalnih rizika po sigurnost klijenata. Također, nedostatak standardizacije može otežati procjenu kvalifikacija instruktora i njihovu stručnost. Osim toga, nedovoljna regulacija može uticati na nisku percepciju javnosti o stručnosti i važnosti rada personalnih trenera, što može negativno uticati na fitness industriju u cjelini.

SOURCE: U slučaju da postoje, koja tijela ili organizacije su odgovorna za regulisanje ili nadgledanje rada fitness instruktora u našoj zemlji? 

Čejvan: U Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji tijelo ili organizacija odgovorna za regulisanje ili nadgledanje rada fitness instruktora. Međutim, postoji tendencija da se u narednom periodu uvedu protokoli i sistemi koji će podići transparentnost i osigurati da instruktori zadovoljavaju određene standarde stručnosti i sigurnosti u svom radu.

SOURCE: U Hrvatskoj je bilo slučajeva gdje su se pojedine osobe bez adekvatne licence kažnjavale i zabranjen im je rad. Da li je bilo takvih slučajeva u BiH ili osobe koje rade ovaj posao bez ikakvih kvalifikacija ne trebaju brinuti da će biti kažnjeni?

Čejvan: U Bosni i Hercegovini, na osnovu mojih dosadašnjih iskustava, nije bilo slučajeva da su osobe koje rade kao fitness instruktori bez ikakvih kvalifikacija bile kažnjene ili im je zabranjen rad. Međutim, smatram da bi trebali težiti ka eliminaciji nekompetentnog osoblja ne samo u našoj branši već i u svakoj drugoj djelatnosti. To bi osiguralo da profesionalci sa odgovarajućim znanjem i vještinama budu ti koji pružaju usluge, što bi rezultiralo boljom kvalitetom usluga za klijente i većim povjerenjem u industriju.

Novinar: Aldin Barimac

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana