28.3.2022. 14:14
Iz GRAS-a poručuju: Fizičko nasilje uz tjelesne povrede, nije rijetka pojava prema nama. Mi smo tu da pregledamo karte putnika!
Prije nekolio dana u Sarajevu je pronađena bomba u tramvaju, tom događaju uslijedio je i onaj koji je uznemirio javnost a radi se o svađi kontrolora karata i putnika u tramvaju na polaznoj stanici Čengić Vila.

Upitali smo osoblje GRAS-a za komentar. U pisanoj formi odgovorio nam je jedan od nadređenih u preduzeću, gospodin Selvin Fazlagić. Pred kameru Sourcea stao je i kontrolor karata Emin Jahić koji je tu uposlen preko 30 godina. Dali smo im šansu da čujemo i njihovu stranu priče.  


Obaveze kao i ovlaštenja kontrolora GRAS-a regulisana su Zakonom o obavezama i ovlaštenjima kontrolora operatera javnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo br. 37). Prije korištenja usluge JGPP-a svi korisnici su dužni da se upoznaju sa načinom korištenja, pravima i obavezama koji proističu iz te usluge  bilo da se radi o strancima ili državljanima Bosne i Hercegovine.  


Kontrolori u GRAS-u imaju status režijsko-administrativnog osoblja iako su određeni za kontrolu vozača i prijevoza putnika u JGS i svoje zadatke obavljaju izvan kruga preduzeća. Kontrolori svoje radne zadatke obavljaju u svim vremenskim uslovima (povoljnim i nepovoljnim) i u radu sa strankama/putnicima redovno su izloženi verbalnom nasilju (vrijeđanje, maltretiranje, ponižavanje i dr.) a u posljednje vrijeme, intenzivno, i fizičkom nasilju koji za epilog ima lakše i teže tjelesne povrede - naveo je Selvin Fazlagić iz KJKP GRAS Sarajevo (Kantonalno Javno Komunalno Preduzeće "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo) i dodao: 

 

U situacijama kada su prisiljeni da se brane, iz razloga samoodbrane budu tretirani u istoj ravni sa akterima koji su i doveli do narušavanja javnog reda i mira, te su prinuđeni braniti svoj dignitet kod nadležnih sudova za prekršaje - zaključuje Fazlagić. 



NOVINAR: Amer Mujezinović  
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana