29.3.2022. 13:08
Rat se ne smiruje: Mjesec dana krvoprolića u Ukrajini
Ruske trupe su u Ukrajini od 24. februara ubile 144 djece i ranile više od 220, prema podacima ukrajinskog glavnog tužioca.

Najveći gubici zabilježeni su u Kijevskoj oblasti - 68, Harkovskoj - 49, Donjeckoj - 54, Černigovskoj - 38, Mikolajvskoj - 30, Luganskoj - 28, Zaporoškoj - 22, Gradu Kijevu - 16, Žitomirskoj oblasti - 15, Sumy region - 15, and Herson region - 25.  

Podaci o broju poginule i povrijeđene djece u gradu Mariupolju se razjašnjavaju. Tužilaštvo je izvijestilo da je 28. marta u regiji Lugansk usljed eksplozije mine stradalo trogodišnje dijete. Osim toga, 28. marta 2022. godine, tri civila, među kojima i jedno dijete, ranjena su u ruskom granatiranju sela u regiji Zaporožja. Redovnim vazdušnim udarima i granatiranjem civilne infrastrukture i stambenih područja od strane ruskih oružanih snaga oštećene su 773 obrazovne ustanove. Od toga je 75 potpuno uništeno. Najviše oštećene škole i vrtići su u Donjeckoj oblasti, Harkovskoj oblasti, Kijevskoj oblasti, Černigovskoj oblasti, Mikolajevskoj oblasti, Sumskoj oblasti, Hersonskoj oblasti i u Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 24. februara početak invazije na Ukrajinu u punom obimu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključne infrastrukturne objekte, izvode masovno granatiranje stambenih područja ukrajinskih gradova i sela upotrebom artiljerije, višecevnih raketnih bacača i balističkih projektila.

Odbrambene snage Ukrajine usmjeravaju svoje napore na sprječavanje neprijatelja u napredovanju u pravcu Slavjanska. Ovo je NA FACEBOOKU napisao Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.


Prema operativnom ažuriranju od 00:00 28. marta 2022. godine, Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju s izvođenjem odbrambene operacije na istočnom, jugoistočnom i sjeveroistočnom smijeru.

Ukrajinske odbrambene snage fokusiraju se na sprečavanje napredovanja neprijatelja u pravcima naselja Sloviansk i Barvinkove -  zauzimanje naselja Kamyanka, Topolske -  stvaranje uslova za poboljšanje taktičke situacije na području grada Čuhuiva  -  odvraćanje neprijateljskih napada u oblastima naselja Rubizhne, Lysychansk, Popasna, sprječavanje zaobilaženja glavnih snaga grupe. Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavile su  da održavaju kružnu odbranu grada Mariupolja te da brane i odvraćaju napredovanje neprijatelja u oblasti Černigova.

"U cilju poboljšanja operativne situacije i održavanja spoljne linije odbrane, grupa koja brani Kijev nastavlja neprijateljstva i kontroliše situaciju u naseljima Motižin, Lisne, Kapitanivka i Dmitrivka", navodi se u jednom od izvještaja. 
 

Prema podacima Generalštaba, dio ukrajinskih snaga nastavlja s izvođenjem odbrambene operacije na drugim identifikovanim područjima, izvodi se stabilizacijska operacija, izvršavaju se zadaci teritorijalne odbrane i izvode se kontranapadi na pojedinim područjima.

"Neprijatelj je oslabljen, dezorijentisan, veliki dio je odsječen od logistike i glavnih snaga. Komanda ruskih okupacionih snaga pokušava da nadoknadi pad borbenog potencijala neprijateljskih jedinica neselektivnom artiljerijskom vatrom i raketnim bombama, uništavajući tako infrastrukturu ukrajinskih gradova", navodi se u izvještajima.


Borci puka Azov uništili su u ponedeljak, 28. marta u Mariupolju neprijateljski tenk, oklopni transporter i borbeno vozilo pješadije. Puk Azov je to rekao u saopštenju objavljenom NA TELEGRAMU.


"Azov nastavlja uništavanje neprijatelja. Vojnici puka Azov danas su uništili tenk, oklopni transporter i borbeno vozilo pješadije neprijatelja. Pogođen je još jedan tenk moskovskih okupatora. Bitka se nastavlja. Mariupolj je Ukrajina!" navodi se u saopćenju.



Prema riječima gradonačelnika Mariupolja Vadyma Boichenko, broj civilnih žrtava u Mariupolju bio je skoro 5.000, uključujući oko 210 djece, zaključno sa 27. martom. Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da su ruske trupe gotovo uništile grad, pa je neophodno evakuisati sve civile.

Neprijatelj svoje napore usmjerava na ispunjavanje zadatka dostizanja administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti. 

"Prema operativnim informacijama od 18.00 časova 28. marta, ruska komanda ulaže sve napore da zadrži pod kontrolom privremeno okupirane teritorije Ukrajine", objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine NA FACEBOOKU




Kako bi nadoknadili kadrovske gubitke, vojni komesarijati u Ruskoj Federaciji nastavljaju regrutaciju građana za formiranje takozvanih "dobrovoljačkih" jedinica, koje će se uključiti u obezbjeđivanje svojevrsnog okupacionog "reda" na okupiranim teritorijama.

Glavni uvjeti za kandidate su zadovoljavajuće zdravstveno stanje. Iskustvo u vojnoj službi nije potrebno. Uprkos izjavama zvaničnika Ministarstva odbrane i Generalštaba Ruske Federacije o promenama planova i prioriteta, neprijatelj nastavlja da povećava broj trupa oko glavnog grada. Ruske trupe nastavljaju bezuspješne pokušaje da zauzmu položaje sa kojih bi mogle napasti ili opkoliti Kijev.

"Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da brane Mariupolj. Branioci grada svojim dejstvima sputavaju razvoj neprijateljske ofanzive u drugim pravcima. Okupatori nastavljaju da trpe velike gubitke", saopćio je Generalštab.


Privremeno zauzeti grad Herson odolijeva ruskoj okupaciji, a neprijatelj je prisiljen skupljati sve veći broj ruske vojske i pripadnika ruske garde kako bi grad držali pod svojom kontrolom. Prema podacima Generalštaba, oko 150 ljudi iz Južne Osetije prebačeno je na privremeno okupiranu teritoriju Autonomne Republike Krim za dalje akcije u susednim regionima Ukrajine. Zabilježene su i mjere prikrivene mobilizacije stanovništva takozvane Južne Osetije u cilju daljeg uključivanja u rat sa Ukrajinom.

"Prebacivanje preduzeća ruskog odbrambenog i industrijskog kompleksa uključenih u proizvodnju raketa na 24 sata rada svedoči o značajnom smanjenju arsenala raketnog naoružanja. S obzirom na međunarodne sankcije koje zabranjuju isporuku visokotehnoloških proizvoda u Ruske Federacije, proces zamjene uvoza će imati dugotrajan učinak jer nema kratkoročnih izgleda za domaću proizvodnju visokotehnološke elektronske opreme koja je važna komponenta proizvodnje raketa."

 

PRISJETIMO SE SVI KAKO JE BIH PATILA U TOKU RATNIH GODINA:

 

 

SVIJET NIJE I NE SMIJE ZABORAVITI RAT U BOSNI I HERCEGOVINI

 

 

Napominje se da ruski vojni vrh pokušava akumulirati rezerve i obnoviti borbenu sposobnost jedinica koje su pretrpjele gubitke tokom prvog mjeseca rata. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju s izvođenjem odbrambenih operacija i uspješnim protunapadima na pojedinim područjima.


Kako je saopšteno, ukupni borbeni gubici neprijatelja od 24. februara do 28. marta iznosili su oko 17.000 ljudi, 586 tenkova, 1.694 oklopna vozila, 302 artiljerijska sistema, 95 MLRS, 54 protivvazdušna sistema, 123 aviona, 127 helikoptera. Rat sa ruskim osvajačima u Ukrajini traje od 24. februara.



NOVINAR: Amer Mujezinović

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana