18.4.2022. 10:35
Ramazan je sveti mjesec za muslimane širom svijeta, a kao jedan od sinonima iftarskog vremena je somun. Pecivo od brašna i vode, propratni detalj iftarske sofre u mnogim domovima.
Elvis Trtić vlasnik je jedne od popularnih pekara u Sarajevu. Posjeduje pekare na dvije lokacije u Sarajevu, a priprema pekarski program za još nekoliko radnji u gradu.
Kaže nam Elvis prije snimanja, redovi pred pekarom su ogromni pogotovo u posljednjih sat vremena pred pucanje topa za početak iftarskog vremena.
Nismo ga samo upitali o procesu pravljenja tog čudesnog peciva, skoro pa najbitnije stvari na sofri. Pričali smo i o načinu poslovanja, šta najčešće ide u kesu iz pekare. Da li je samo hljeb u pitanju ili još nešto drugo.
Jedno od interesantnih pitanja bilo je i ono - Pripremi li narod sitnog novca pred plaćanje peciva.
NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo