4.5.2022. 15:05
Drugarice i drugovi, umro je drug Tito: Prošlo je 42 godine od smrti vođe Jugoslavije
Josip Broz rođen je u seoskoj porodici u gradu Kumrovcu, sjeverozapadno od Zagreba. Otac mu je bio Hrvat, a majka Slovenka. Josip je bio sedmi od petnaestoro djece.

Josip Broz Tito, bio je jugoslavenski komunistički revolucionar, političar i državnik. Prvi glavni tajnik Pokreta nesvrstanih, predsjednik predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije i autokratski,doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u kontinuitetu od 14. januara 1953. do svoje smrti 4. maja 1980. godine.

Poštovatelji lika i djela Josipa Broza Tita koji je osatvio za sobom tugu kompletne nacije nekadašnje države, danas obilježavaju godišnjicu njegova odlaska.


Tradicionalno na ovaj dan od ranih jutarnjih sati obilaze njegov grob u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu, a u najvećem broju posjetitelji dolaze iz zemalja nastalih poslije raspada Jugoslavije. Njegova smrt promijenila je dosta toga na Balkanu, ali u svijetu. Deset godina nakon uslijedio je raspad Jugoslavije praćen krvavim ratovima. Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, svibnja 1892. godine. Njegov rođendan i danas se obilježava 25. svibnja kao "Dan mladosti". - Pročitajte više na: 

"Često ga se sjetimo i to tijekom intimnih obiteljskih situacija i druženja. Nije jednostavno artikulirati kako i na kakav način nedostaje jer je prošlo puno godina od njegovog odlaska, ali svakako je to intenzivna mješavina emocija i nostalgije", rekla je medijima Saša Broz prošle godine u povodu godišnjice smrti Tita.

Saša kaže da posjećuje djedov grob, a kad ga obilazi obavezno mu zapali svijeću i ostavi njegovo omiljeno cvijeće a to su đurđice.






Tito je tokom cijele svoje vladavine gradio jak kult ličnosti kojeg je KPJ zagovarala i održavala na životu i nakon njegove smrti. Dvanaest godina nakon Titove smrti, usporedo s padom komunizma u cijeloj istočnoj Europi, dolazi do raspada SFRJ, nastupa i građanskI rat, etnički sukobi, ali i rat za neovisnost dotadašnjih Jugoslavenskih republika.




 
U 35 godina njegove čvrste vlasti postigao je znatan međunarodni ugled kao državnik također i u međunarodnim odnosima. U tome je Jugoslavija doživljavana s uvažavanjem širom planete. Stekao je Tito u toku vladavine Jugoslavijom i dodatnu međunarodnu pažnju i to kao suosnivač Pokreta nesvrstanih.

Tito je Jugoslavijom vladao 35 godina balansirajući među protimbama koje je češće potiskivao, a katkad im dopuštao veći razmah. Poglavito je to činio u razdobljima veće liberalizacije režima.

Kako za medije iznosi Titin liječnik dr. Predrag Lalević 2018. godine, Tito je odbio prijedlog da se zastoj u protoku krvi u njegovoj nogi tretira manjom hirurškom intervencijom, insistirao je da se liječi medikamentima. Zbog neadekvatnog liječenja, na nogi se razvila gangrena, te mu je noga amputirana 20. januar 1980. godine.


Tito je u februaru 1980. godine pao u komu - za koju se u javnosti nije smjelo znati - te je uz  napore doktora koji su bili zaduženi za njega održavan na životu, iako stalno u komatoznom stanju, do smrti početkom mjeseca maja.

 
NOVINAR: Amer Mujezinović

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana