28.3.2024. 11:47
Cvijanović se prva obratila na sjednici NSRS-a: Pričala o opasnosti od islamskog terorizma u BiH pa pitala "Šta dalje?"
Počelo je zasjedanje NSRS u Banjoj Luci sa jednom tačkom dnevnom reda - sigurnosna i politička situacija.

Sjednica se održava na zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika, predsjednika NSRS Nenada Stevandića, predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića i člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Upravo se ona i prva obratila.

Govor je počela pričom o nametanju i kršenju Dejtona od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona.

Cvijanović je pokušala obesmisliti njegove izmjene kazavši kako ni Evropa nema takve izbore kakve Schmidt nameće u BiH, a potom je počela pričati o navodnoj ugroženoj sigurnosti u BiH zbog islamskih terorista.

Ona je istakla da uporno slušamo 'besmislice' da predstavnci Republike Srpske krše Dejtonski sporazum.

"Republika Srpska i njeni predstavnici u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum. Činjenica je da se Dejtonski sporazum danas krši samo od strane neizabranog stranca", rekla je Cvijanovićev.

Ona je navela da Schmidt nije prošao proceduru imenovanja i da nema legitimitet, ističući da on ruši Dejton i potvrđuje da BiH nema suvrenitet.

"Rušenje Dejtonskog sporazuma je rušenje BiH", rekla je članica Predsjedništva BiH.

Onda je citirala neke medije i izvještaje koji navodno govore o radikalnom islamizmu u BiH.

"Ovo što je urađeno vezano za izborno zakona, predviđeno je mnogo toga što smo mi pričali da treba uraditi. Ali, tamo prepoznajem i loše namjere. Ako pogledamo tehnički stranu, čovjek može reći da nema ništa protiv toga. Ali, ovdje je stvar principa. Ko je taj ko donosi zakon i koje taj ko se kreće prema EU. Ovo što je uradio Schmidt, zadao je udarad EU da pokaže da se mora da se zna ko je gazda. Da se zna da je gazda onaj koji prije ili poslije nekog sastanka kaže šta može i ne može. Mislim da treba da se zamislimo šta je budućnost RS ako se od nas očekuje da prihvatamo ovakve stvari", rekla je Cvijanović.

Osvrnula se i na izmjene Izbornog zakona BiH.

"Znate li vi koliko je to obezvrijeđivanje procesa izborno samo zato što je neko nezadovoljan. To je pokvareno. Mislim da naše institucije treba da se ponašao kao institucije. Očekujem da NSRS posmatra ovu temu ne kao neko iznuđeno pitanje ili hir. Pitam se šta dalje, ako je normalno da neko nametne ovaj zakon, šta će se desiti sljedeće?", rekla je Cvijanović.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana