28.3.2024. 12:46
Formiran Ekspertni tim MUP-a KS za prevenciju kriminaliteta: Staviti pod nadzor povratnike u kriminal
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica formirao je Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo kojeg čine ugledni profesori, eksperti i konsultanti iz oblasti pravnih, kriminalističkih, kriminoloških i sigurnosnih studija, koji su ujedno i autori značajnih dokumenata i zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini. Cilj formiranja ovakvog tima i okupljanja struke je analiza cjelokupnog stanja kriminaliteta u Kantonu Sarajevo i izrada mjera, prijedloga i smjernica s ciljem prevencije kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika.

Prva mjera koju je Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo donio je Inicijativa upućena prema Federalnom ministarstvu pravde za donošenje Zakona o probacijskoj službi FBiH i odgovarajućih provedbenih propisa.

Kao jedan od najizraženijih problema u društvu koji utječe na sigurnosnu situaciju, detektovan je problem recidivizma, odnosno kriminalnog povrata koji se ogleda u ponovnom činjenju krivičnih djela.

„Činjenica je da su recidivisti najčešći izvršioci teških krivičnih djela u cijelom svijetu, pa i FBiH koja nema strategiju kriminalističke kontrole nad prestupnicima u vidu probacijske službe. Više nego ikada potrebno nam je uvođenje probacije, kao uslovljene ili nadzirane slobode pravosnažno osuđenih izvršilaca krivičnih djela, tokom koje će tzv. 'službenici probacije' provoditi postupke usmjerene na resocijalizaciju osuđenika, smanjenje rizika od izvršenja novog krivičnog djela, te na kraju i na zaštitu same društvene zajednice,“ izjavio je prof.dr. Elmedin Muratbegović, predsjednik Ekspertnog tima.

U inicijativi ekspretnog tima obrazloženo je da bi probacijska služba djelovala u slučajevima kada je počinitelj krivičnog djela:
-izašao iz zatvora ili dobio rad za opće dobro
-dobio poziv da se javi u probacijski ured
-kada je sud odredio obavezu liječenja od ovisnosti, a počinitelj obaviješten da se mora javljati u probaciju
-kada je počinitelju ponuđeno odbacivanje krivične prijave ako prihvati određene obaveze
-kada počinitelj ne zna kome se treba obratiti i šta se tačno očekuje od njega

Sa počiniteljima krivičnih djela sa pravosnažnom sudskom odlukom radili bi probacijski službenici.

„Ekspertni tim će se baviti svim pitanjima koja je potrebno riješiti s ciljem prevencije kriminaliteta i ostalih sigurosnih rizika sa kojima se trenutno suočavamo. Na analitičan, stručan i zakonit način predlagat će mjere koje će biti imputirane u svakodnevni rad policije i dovesti do poboljšanje opće slike i stanja u Kantonu Sarajevo. Za sve mjere koje tim predloži bit će izrađen akcioni plan sa propisanim rokovima i nosiocima aktivnosti čime će se osigurati da one budu što prije provedene. Zahvaljujem se članovima tima koji su prihvatili da na osnovu svojeg dugogodišnjeg iskustva i znanja pomognu u poboljšanju rada policije i sigurnosne situacije,“ izjavio je ministar Katica.

Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i ostalih sigurnosnih rizika u Kantonu Sarajevo kontinuirano će održavati sastanke u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo i sačinjavati prijedloge mjera, te inicirati izmjene i donošenje zakonskih propisa.

Ekspertni tim čine: prof. dr. Elmedin Muratbegović – predsjednik tima i članovi prof. dr. Nebojša Bojanić, prof. dr. Faik Špago (Komisija za sigurnost Skupštine KS), Elvedin Okerić (Komisija za sigurnost Skupštine KS), Adis Šečić (Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo), Safet Mušić (ekspert za pitanja sigurnosti), Salem Kurtović (Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo) i Esad Solak (predsjedavajući Odbora za žalbe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo)

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana