13.6.2016. 19:15
Otvorena izložba "Ovdje se gradi Sarajevo" francuskog autora Albana Lecuyera
Izložba fotografija"Coming shortly:Sarajevo//Ici prochainement:Sarajevo// Ovdje se gradi Sarajevo“, francuskog fotografa Albana Lecuyera - otvorena je danas u Vitrini Francuskog instituta u Sarajevu.

Izložbu je otvorila ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi koja je kazala da je cilj izložbe, pored ostalog, prikazati bolnu prošlost Sarajeva, njegovu sadašnjost oko koje sebi čovjek postavlja pitanja i budućnost koju gradi.

- Imamo Francuza koji dolazi u Sarajevu ali ima fotografsko pamćenje. Mi koji smo ovdje svakodnevno, ne shvatamo kako se Sarajevo mijenja, a ono se doista svakoga dana mijenja i to je ono što možemo vidjeti na ovim fotografijama - kazala je ambasadorica Bodonyi.

Pripreme za izložbu počele su 2013. godine, za dvije godine je autor Alban Lecuyer pet puta dolazio u Sarajevo tražeći sponu prošlosti i sadašnjosti arhitekture grada.

Kaže da je Sarajevo vrlo jednostavan grad i sve se dešava na potezu avenije Meše Selimovića, grad je napravljen uz tu liniju.

- U Sarajevu se ne možete izgubiti, jer je arhitektura grada vrlo jednostavna - primjećuje autor izložbe.

Dvanaest fotografija, koje će posjetitelji imati priliku vidjeti do kraja juna, donose jedinstven pogled na arhitekturu poslijeratnog Sarajeva i svjedoče o sporoj metamorfozi bh. prijestolnice istražujući vizuelni rječnik arhitekture.

Izložbu je organizirao Francuski institut u partnerstvu s UNESCO-om.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana