25.3.2024. 15:53
Evo ko preuzima dionice lidera bh. vojne industrije
Prošle srijede izvršena je transakcija od skoro milion KM dionicama kompanije Unis Ginex, koja je jedan od lidera bh. namjenske industrije. Tada je prometovano s 2.452 dionice po cijeni od 400 KM, odnosno ukupno 980.800 KM.

Ovo čini oko 1,5 posto vlasništva u goraždanskoj kompaniji namjenske industrije. No, nije objavljeno ko je prodao a ko kupio dionice.

Kako saznaje BiznisInfo.ba, dionice je kupila firma Pobjeda Technology Goražde (PTG). PTG sada ima 1,5 posto dionica Ginexa. No, ovo je samo dio plana preuzimanja Ginexa i to dvojice poduzetnika koji su nedavano kupili i sam PTG.

Naime, vlasništvo nad PTG-om nedavno su preuzeli goraždanski biznismeni Halil Oković i Hamid Pršeš. Njih dvojica već imaju značajne udjele u Ginexu. Oković ima 14,5 posto dionica Ginexa, te još oko 7,7 posto preko svoje firme Okac.

Pršeš ima skoro 4 posto dionica Ginexa, te još oko 1 posto preko svoje firme TAK Sarajevo, dakle ukupno oko 5 posto.

Kada se saberu udjeli koje Oković i Pršeš imaju u Ginexu, lično i preko svojih kompanija, dođe se do brojke od oko 29 posto dionica. Najveći vlasnik Ginexa je Federacija BiH sa 51 posto udjela.

Za razliku od PTG-a, teško je vjerovati da će oni moći u potpunosti preuzeti i Ginex, jer Vlada FBiH vjerovatno neće prodavati svoj udio u skorijoj budućnosti. No, ako se nekad Federacija oduči za privatizaciju svog udjela, oni će sigurno biti najozbiljni kandidati.

PTG je i prije njihovog preuzimanja bio u privatnom vlasništvu. Oković i Pršeš su za preuzimanje PTG-a, prema računici našeg portala, izdvojili oko 20 miliona KM.

Kompanija Unis Ginex Goražde ostvarila je prošle godine snažan rast prihoda i dobiti. Ukupni prihodi kompanije lani su porasli na 78,5 miliona KM, sa 62,2 miliona godinu ranije. Neto dobit, odnosno zarada narasla je sa 11,4 miliona u 2022. na 19 miliona KM u 2023. godini.

Kompanija se time svrstala u red lidera vojne industrije Bosne i Hercegovine.

S druge strane, Pobjeda Technology Goražde ostvarila je prošle godine ukupne prihode od 73 miliona KM. Ovo su rekordni prihodi najveće goraždanske kompanije i predstavljaju rast od skoro 12 miliona maraka u odnosu na godinu ranije. Dobit firme također je narasla sa 4,5 na oko 5,3 miliona KM.

PTG se bavi proizvodnjom municije i jedna je od najuspješnijih kompanija u ovoj oblasti, piše Biznisinfo.ba.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana