17.4.2024. 16:36
BH. kompanije spremne za ulazak u CBAM sustav
Vanjskotrgovinska/ Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Sveučilištem u Mostaru, u sklopu 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar organizirala je poslovni forum pod nazivom: ”Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?”

VTK/STK BiH se još od potpisivanja Sofijske deklaracije 2020. godine,  aktivno uključila u ove procese tranzicije bh. gospodarstva prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti, u smislu stvaranja novih kompetencija, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa, redukcije otpada, očuvanja životne sredine i kreiranja novih radnih mjesta.

„Samo u posljednjih nekoliko mjeseci organizirali smo sedam edukacija i četiri  konferencije radi upoznavanja gospodarske zajednice o značaju ulaska u CBAM sustav. Određene direktive Europske unije nisu još prihvaćene i implementirane u BiH,  a mi nastojimo da podignemo svijest predstavnika institucija o ovoj temi, jer su bh. kompanije, prema našoj analizi, pokazale veliku spremnost za ulazak u CBAM i izvještavanje, a neke su čak i deponirale sredstva potrebna za plaćanje ovog poreza. Ukoliko ne uđemo u sustav CBAM-a, godišnje ćemo  gubiti 300 miliona KM izvoza,“  rekao je predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković. 

Učesnicima Foruma  obratila se i Direktorica sektora za industriju i održivi razvoj  HGK Marija Šćulac-Domac, koja je govorila o iskustvima Hrvtaske u ovom procesu prilagođavanja gospodarstva europskim direktivama. 

Forum je okupio predstavnike bh. institucija, ključnih međunarodnih organizacija,  industrije, akademske zajednice i civilnog društva koji su govorili o  izazovima i prilikama povezanim s mehanizmom prekograničnog oporezivanja ugljika (CBAM).

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana