21.4.2024. 8:47
Dolar ojačao petu sedmicu za redom
Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošle sedmice, pete zaredom, jer je sve jasnije da će kamatne stope američke centralne banke ostati povišene duže nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao jeprošle sedmice 0.1 posto, na 106.12 bodova, a u jednom trenutku dosegnuo je najviši nivo u pet mjeseci.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti skliznula 0.1 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0655 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 0.9 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 154.65 jena i kreće se oko najvišeg nivoa u 34 godine.

Jačanje dolara posljedica je procjena da američka centralna banka neće početi smanjivati kamatne stope tako brzo kako se očekivalo jer su gospodarstvo i tržište rada i dalje snažni, dok je inflacija povišena.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana