26.3.2024. 9:07
Cijene zlata će nastaviti rasti
Prema analitičarima Goldman Sachsa, uz porast zlata od otprilike 8 posto od početka mjeseca do danas, ima prostora za dodatni rast s tim da će plemeniti metal dosegnuti 2300 dolara za uncu do kraja godine.

U ponedjeljak su futuresi porasli i trgovali se čak do 2182 dolara za uncu. Plemeniti metal smatra se sigurnim utočištem u vrijeme geopolitičkih napetosti i pada kamatnih stopa. Prošle sedmice, Federalne rezerve nastavile su signalizirati da će ove godine tri puta smanjiti kamatne stope.

Sastanak Feda “pojačao je tržišna (i naša) očekivanja da su ove godine vjerovatna tri smanjenja, dajući obnovljenu potporu zlatu za testiranje i nadmašivanje ranijeg rekorda iz marta”, napisao je tim analitičara predvođen Samanthom Dart, piše Yahoo! Finance.

Analitičari Goldman Sachsa poboljšali su svoju prognozu prosječne cijene zlata za 2024. s 2090 USD na 2180 USD po unci, ciljajući na 2300 USD do kraja godine.

Analitičari predviđaju da će cijene zlata u bliskoj budućnosti krenuti prema drugoj fazi konsolidacije, izuzev bilo kakvog geopolitičkog iznenađenja. Međutim, “značajno smanjenje niže vjerovatno će također biti ograničeno otpornošću fizičkih kanala kupnje”, napisao je Dart, citirajući kineski uvoz plemenitog metala, prenio je SEEbiz.

– Unatoč tome, u srednjoročnom razdoblju nastavljamo imati konstruktivan pogled na zlato potkrijepljen mogućim popuštanjem Fed-a, što bi trebalo ključno reaktivirati kupnju ETF-a koja je uglavnom uspavana – napisao je Dart.

Povećanje cijene poluga nije povezano s nedavnim odljevima u ETF-ovima povezanim sa zlatom. Stratezi vjeruju da su ulagači rotirali novac u bitcoin ETF-ove dok je token jurio prema novim najvišim vrijednostima ranije ovog mjeseca.

Središnje banke su otkupljivale zlato na povijesnim razinama, pomažući u povećanju potražnje u posljednjih nekoliko godina.

Prilagođeno za inflaciju, zlato je doseglo rekord 1980. kada je dostiglo 850 dolara po unci, što bi bilo jednako gotovo 3200 dolara u današnjim dolarima.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana