12.4.2024. 17:46
Amerika ukinula sankcije kompaniji 'Integral inženjering' i preminulom vlasniku Slobodanu Stankoviću
Ministarstvo finansija SAD skinulo je sankcije kompaniji Integral inženjering iz Rs.

Informaciju je objavio OFAC.

Naime, kako se navodi sankcije su ukinute i Slobodanu Stankoviću, direktoru ove kompanije koji je preminuo.

Stankovića je Američko ministarstvo finansija na listu sankcija dodalo 3. oktobra 2022. godine.

Bio je dugogodišnji vlasnik građevinske kompanije Integral inženjering A. D. Laktaši.

Kako je objašnjeno razlog zbog su Stanković i njegova kompanija stavljeni na “crnu listu”, jesu sumnje u povezivanost sa korupcijom u građevinskom sektoru u kojem su Integralu dodjeljivani neki od najvećih projekata u Rs.

“Veliki građevinski projekti često su dodjeljivani Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Većina Stankovićevog bogatstva potiče iz javnih sredstava”, navedeno je u oktobru u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Firma Integral inženjering, osim Banje Luke, poslovnice ima još u Srbiji i Hrvatskoj.

Jedan od posljednjih projekata gdje je bila uključena kao izvođač radova je gradnja dionice autoputa od Bijeljine, na sjeveroistoku BiH, do granice sa Srbijom.

Preminuo je u Banjaluci 7. februara 2023. godine u 74. godini.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

EKONOMIJA
Source.ba-sva prava pridržana