28.3.2024. 20:12
Bivši selektor Kine priznao da je uzeo deset miliona eura mita: Namještao je utakmice
Bivši selektor kineske nogometne reprezentacije Li Tie (46) priznao je tokom antikorupcijskog sudskog postupka u Kini, da je primio gotovo deset miliona eura mita, prenosi Gol.hr.

Li, koji je vodio kinesku reprezentaciju od januara 2020. do decembra 2021. godine, optužen je za plaćanje i primanje mita te sudjelovanje u namještanju utakmica, objavio je provincijski sud Hubeija u priopćenju za javnost.

Li je priznao kako je “primao i nudio mito” dok je bio selektor kineske reprezentacije i da je bio umiješan u namještanje utakmica dok je bio menadžer Hebei China Fortune i Wuhan Zalla. Navodi se kako je u periodu od 2017. do 2021. godine primio više od 9.8 miliona eura mita.

“Li Tie je priznao krivnju i izrazio kajanje,” objavio je sud dodajući kako će njegova kazna biti objavljena kasnije.

Li Tie je upisao 92 nastupa za kinesku reprezentaciju, a osim za brojne kineske klubove, od 2002. do 2006. igrao je za Everton, a potom dvije sezone za Sheffield United.

U utorak su kineski državni mediji objavili i da je bivši predsjednik Kineskog nogometnog saveza Chen Xuyuan, koji je priznao primanje mita, osuđen na doživotni zatvor.

(Aldin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana