19.1.2021. 14:39
"Privatizacija je neminovna, FK Sarajevo je odličan primjer rukovođenja. Ovo sa Cerićem više liči na medijske natpise koji nisu provjereni"
Privatizacija fudbalskih klubova u Bosni i Hercegovini posljednjih godina postaje sve aktuelnija tema. Pandemija koronavirusa koja je mnoge klubove finansijski unazadila tu temu je dodatno aktualizirala, jer se mnogi klubovi nalaze u veoma teškoj situaciji. Činjenica koja je također zabrinjavajuća je da fudbalski klubovi iz Bosne i Hercegovine već godinama nisu ostvarili dovoljno profitabilan transfer, a o svemu tome razgovarali smo sa Bulendom Biščevićem, nekadašnjim kapitenom FK Željezničar.
Na pitanje da li je privatizacija jedini način za finansijski oporavak klubova, Biščević navodi da je to neminovno i da je FK Sarajevo odličan primjer tog modela.

"Privatizacija je nešto što nam je neminovno, uzmimo za primjer FK Sarajevo gdje smo vidjeli da su način rukovođenja i model dali rezultate jer je FK Sarajevo daleko najbolje organizovano. Normalno, kad je u pitanju rukovođenje jednog lica, odnosno vlasnika onda je očekivano da imate takve rezultate", kazao je nekadašnji kapiten FK Željezničara u razgovoru za Source.ba.

Na pitanje kako komentariše medijske natpise vezano za Samira Cerića, koji je navodno zainteresiran da uđe i uloži u FK Željeničar, Buki kaže da da to više liči na medijske natpise koji nisu provjereni.

"Kada su u pitanju ove informacije koje su se pojavile vezano za FK Željezničar, iskreno sve vise liči na neke spekulacije, neke novinske natpise koji nisu provjereni, tako da nemamo nikakvih ulaznih podataka da bih se mogao očitovati u ovom trenutku", kazao je on.

S njim smo se dotakli i omladinskog pogona, za koji kaže da je potrebno mnogo toga da bi se stvari dovele na svoje mjesto, a da najveću ulogu u tome imaju savez, klubovi i država, koja veoma malo ulaže u sport.

"Što se tiče omladinskog pogona ima tu hiljadu razloga, jer treba ulagati u tu omladinsku školu da bi se dali neki rezultati. Najlakše je reći kako generacija nije talentovana ili da su loši treneri. Puno je uslova da bi se došlo do rezultata, jer i klubovi, savez i država moraju ulagati u omladinski sport, finansijski ga pomagati, davati adekvatne uslove i obezbijediti sve ono što je optimalno za razvoj jednog igrača, raditi na podizanju kvalitete i rezultati će na kraju doći. Potrebna nam je i dodatna edukacija trenera, a u svakom slučaju uključiti u svemu tome i roditelje koji na kraju krajeva svoju djecu upisuju. Kad se sve uzme, to treba da bude zadatak i saveza kao krovne organizacije, ali u svakom slučaju mi smo država koja nije toliko finansijski jaka da kupujemo igrače, mi treba da pravimo profit na prodaji igrača", zaključio je Biščević.

Novinar: Mirza Malović
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana