1.2.2021. 9:28
"Brojne države su izrazile protivljenje državnom udaru. Ova zemlja je poznata po progonu manjinskih vjerskih i etničkih skupina, kao što su Rohinja muslimani ili Kačin kršćani"
Mijanmarska vojska u ponedjeljak je izvela državni udar protiv civilne Vlade Aung San Suu Kyi, koja je uhapšena, na dan kada su se zastupnici trebali vratiti u Parlament, prvi put nakon izbora u novembru, koje vojska proglašava ukradenima.
Vojska je proglasila vanredno stanje i objavila da je hapšenje mijanmarske predsjednice i njenih najbližih saradnika odgovor na izbornu prevaru.

Tim povodom kontaktirali smo Farisa Marukića, političkog analitičara koji je u razgovoru za naš portal kazao da je vojska već prije nekoliko dana izdala upozorenje da će doći do ovoga.

"Prije par dana vojska Mijanmara iznijela je upozorenje da će preuzeti vlast ako optužbe o izbornoj prevari na prošlogodišnjim izborima ne budu istražene. Prije dva dana iz vojske je stigao demant u kome su naveli da ne postoji plan o nasilnom preuzimanju vlasti. Ipak, u jutarnjim satima u ovoj zemlji stižu vijesti da je nobelovka i liderka NDL stranke Aung San Suu Kyi uhapšena", kazao nam je Marukić, te dodao da su brojne države izrazile protivljenje ovakvom činu.

"Predsjednik unije studenata Min Thwe Thit također je uhapšen. Neposredno pred početak udara državna televizija izvjestila je o prekidu programa. Brojne države izrazile su svoje protivljenje potezu vojske", navodi on.

Kako kaže, Mijanmar je zemlja koja je poznata po progonu manjih vjerskih i etničkih skupina.

"Mijanmar ima dugu historiju uprave vojne hunte, koja je trajala formalno od 1962. godine, pa sve do 2011. godine. Ova zemlja je poznata po progonu manjinskih vjerskih i etničkih skupina, kao što su Rohinja muslimani ili Kačin kršćani", zaključuje on.

Trenutno nije jasno kako će se stvari razvijati, a politička kriza nije sve s čime se Mijanmar suočava. U toj je zemlji zabilježeno više od 140.000 slučajeva korona virusa, a ako bi došlo do velikih demonstracija, vjerovatno bi se još brže proširio i dodatno opteretio zdravstveni sistem.

Novinar: Mirza Malović
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana