12.5.2022. 21:20
Više od 200 milijardi dolara za dan izbrisano sa tržišta kriptovaluta
Danas u toku dana vrijednost bitkoina pala je na ispod 26.000 dolara, a pratile su ga i ostale kriptovalute čime je za samo jedan trgovanja izgubljeno više od 200 milijardi dolara vrijednosti, piše 'danas rs' portal.

U jednom trenutku cijena je prema specijalizovanom sajtu Coin Metrics pala na 25.401 dolara, na kom je posljednji put bila prije 16 mjeseci. Kasnije u toku dana prva i najpoznatija kriptovaluta vratila je dio vrijednosti sa cijenom od 29.413 dolara.

Slično se kretala i cijena etera, druge po veličini kriptovalute koja se nalazi na blokčejnu Etereum koja se u jednom trenutku našla na 1.700 dolara, da bi se do kraja dana vratila na nivo od 2.000 dolara za jedan eter.

Čini se da se cijeli tehnološki balon izduvava sa rastom inflacije, u SAD je u aprilu dostigla 8,3 odsto, kao i sa povećanjem kamatnih stopa od strane američkog FED-a.


Tržišna vrijednost bitkoina danas je iznosila 565,1 milijardi dolara, što je skoro dvostruko manje od rekordnih 1.124 milijardi aprila prošle godine kada je cijena bitkoina iznosila 60.204 dolara. Tada je ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta preskočila tri biliona dolara, dok je danas ona na svega 1,26 biliona dolara.

Padu kriptovaluta doprinio je kolaps tzv. stejblkoina (stablecoin) TeraUSD. Odlika stejblkoina je su vezani za dolar što bi trebalo da pruži stabilnost kriptovaluti i sigurnost investitorima. Međutim, ovaj koin je tzv. algoritamski stejblokin koji je umjesto rezervama dolara obezbijeđen automatskim mehanizmom za stabilizaciju je izgubio 30 odsto vrijednosti u srijedu, a ukupno je vrijedio trećinu dolara, a Luna, kriptovaluta za koju je bio vezan je izgubila čak 99 odsto vrijednosti.

Vlasnik blokčejna Tera na kojoj rade Luna i Tera USD je kao rezervu imao i bitkoine vrijedne više milijardi dolara za koje se spekuliše da ih je prodao i oborio mu vrijednost, u pokušaju da zadrži vrijednost svog koina.


Propast Tere izazvao je lančanu reakciju pa se i najveći stejblkoin Teter „otkačio“ od dolara i vrijednost mu je pala sa jednog na 0,95 dolara. Ovome je doprinio i strah investitora da iza tetera ne stoje dovoljne rezerve dolara u slučaju napada panike investitora.


(Amer M.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana