23.6.2022. 17:25
Evropski parlament sa 529 glasova odobrio Ukrajini i Moldaviji kandidatski status
Evropski parlament velikom većinom izglasao je odluku da se odmah odobri kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji Ukrajini, Moldaviji, kao i Gruziji, kada tamošnja vlada ispuni određene uslove.

Za ovu odluku glasalo je 529 zastupnika u Evropskom parlamentu, a 45 je bilo protiv, dok ih je 14 bilo suzdržano. Odluku Evropskog parlamenta putem Twittera je saopćila Viola fon Kramon (von Cramon), njemačka europarlamentarka. 

- Historijski dan za Evropu. Evropski parlament je velikom većinom izglasao da se odmah odobri kandidatura Ukrajini i Moldaviji. I kada Vlada Gruzije ispuni kriterije njima također - napisala je Fon Kramon na svom Twitter profilu.

Danas se održava i sastanak Evropskog vijeća koji je počeo u 15 sati te će se objaviti i zvanična informacija o dodjeli kandidatskog statusa EU za Ukrajinu i Moldaviju.

Očekuje se da će Evropsko vijeće potvrditi odluke Evropskog parlamenta nakon čega će ove dvije zemlje i zvanično dobiti status kandidata.  


(Fena / Aldina R.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana