Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su inspekcijske nadzore u aščinicama, ugostiteljskim objektima u kojima se pretežno pripremaju i uslužuju bosanska nacionalna jela.
Redovni inspekcijski nadzori planirani su s ciljem preventivnog djelovanja, a uvažavajući turističku sezonu i veliku posjećenost od turista ovim ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i konzumiraju bosanska tradicionalna jela.
Do 14. maja nadzor je izvršen u 19 objekata, a u sklopu provođenja službene kontrole provedeno je uzorkovanje hrane i briseva od strane inspektora za hranu. Analiza je izvršena u ovlaštenom kontrolnom tijelu – Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
Za analizu je uzet 81 uzorak hrane i 138 briseva sa različitih površina, opreme, ruku i odjeće uposlenih.
Analiza hrane i briseva se vršila na mikrobiološke parametre po novim smjernicama o mikrobiološkim kriterijima za hranu koje su izdate od Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine 2023. godine.
Od ukupno uzetih 138 briseva, 18 briseva nije odgovaralo Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), dok od uzetih 81 uzoraka hrane, njih 15 spada u kategoriju prihvatljivih, zbog određenog broja dokazanih aerobno mezofilnih bakterija i enetrebakterija, prema odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu.
Inače, povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u hrani indikator je starosti i lošije mikrobiološke kakvoće (kontaminacije i/ili početka kvarenja).
Na osnovu dobijenih rezultata ispitivanja uzoraka hrane i briseva, te na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, ukupno je izdato 19 rješenja o otklanjanju nedostataka, od toga i jedno rješenje o privremenoj zabrani rada jer kontrolisani subjekt nadzora u momentu kontrole nije imao Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta (odobrenje za rad).
Inspektori za hranu nastavljaju inspekcijske nadzore s ciljem kontrole poštivanja propisa iz oblasti sigurnosti hrane sa posebnim fokusom na staru jezgru grada, a zbog najveće koncentracije turista na tom području.