18.07.2025 18:12
0
Kakao kocke: Savršena poslastica koja miriše na djetinjstvo
Mirisi nekih kolača nas odmah podsjete na djetinjstvo, a kakao kocke po starinskom receptu su među omiljenim.

Toliko su jednostavne za pripremu da ih i danas rado pripremamo. Idealna su poslastica za vikend, kada vam se najave gosti, a svaka domaćica ima neki svoj recept po kojem ih radi. Mi vam donosimo stari provjereni recept kako su ih spremale naše nane.

Sastojci:

Biskvit 

2 jaja

200 g šećera

250 ml mlijeka

100 g maslaca

250 g brašna

50 g kakaa

1prašak za pecivo

Glazura

2 kašike šećera

3 kašike mlijeka

50 g maslaca

3 kašike mljevenih oraha

100 g tamne čokolade

Priprema
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i bjelanjke dobro izmiksajte. U žumanjke dodajte maslac i promiješajte mikserom. Dodajte i šećer pa još jednom izmiksajte. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke - šećer, brašno, kakao i prašak za pecivo. Suhe sastojke dodajte u žumanjke, malo po malo. Dodajte i mlijeko i malo po malo miksajte.

U smjesu dodajte bjelanjke i ručno ih umiješajte. Dobro promiješajte pjenjačom. Kalup premažite uljem i pospite brašnom. Smjesu ulijte u kalup i pecite 10 minuta na 180 Celzijusovih stepeni.

Na laganoj vatri otopite maslac, mlijeko, šećer i čokoladu. Na kraju dodajte mljevene orahe i izmiješajte. Vrući biskvit prelijte vrućom glazurom. Ostavite da se kolač ohladi, a zatim ga narežite i poslužite. 

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.