Kada kupujemo hljeb u pekari, obično pitamo prodavača je li svjež, jer niko ne voli hljeb i peciva „od jučer“, pa čak ni ona stara nekoliko sati.
"Profesionalni pipkači"
U trgovinama se svježina hljeba provjerava „dodirom“ ili pritiskanjem, pa ćete često vidjeti takozvane „profesionalne pipkače“ – najčešće starije ljude – koji na taj način prije kupovine provjeravaju desetke štruca.
Ako se nakon pritiska brzo vrati u prvobitni oblik – svjež je. Ako ostane „spljošten“, bolje je taj hljeb preskočiti.
Kad pečete hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da on obično brže stari i postaje mrvljiv u poređenju s onim iz pekare.
U čemu je tajna?
Trik je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci!
– Trajnost pekarskih proizvoda – hljeba, mafina i kolača – možete produžiti dodavanjem jedne kašike meda u tijesto.
Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, mafini, somuni i hljeb ostaju dugo svježi i ne mrve se – objašnjavaju profesionalni kuhari.
(SM)