Ove kiflice su idealne kad nemate vremena za dizana tijesta jer čim ih zamijesite možete da ih pečete.
Mekane su, sočne i ukusne bilo da ih punite pršutom, sirom, kulenom... ili ih ostavite prazne. Dodatna prednost je što dugo ostanu mekane pa ih možete pripremiti večer prije i jesti za doručak.
Sastojci:
500 grama glatkog bijelog brašna
3 kašičice praška za pecivo
250 grama svježeg sira
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
2 bjelanjca
2 kašičice soli
žumanjce za premazivanje.
Priprema:
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i so, dodati mlijeko, ulje, bjelanjca i na kraju svježi sir pa umijesite tijesto.
Odmah rasporediti u 4 jufke i jednu po jednu razvaljati i sjeći u oblike trougla. Na širi dio trougla stavite punjenje po želji – šunku, sir, pančetu, pršutu, kulen, pa ih oblikujte u kiflice. Premažite žumanjcetom.
S obzirom da je u samom tijestu već sir, možete ih ostaviti i prazne. Rernu zagrijte na 180 stepeni i pecite kiflice 25-30 minuta ili dok ne porumene.