6/5/2025 3:09 PM
Sarma od mladog kupusa
Ako pitate iskusne kuhare, reći će vam da se sarma može „smotati“ od bilo kojeg lista. Ovoga puta, mi smo se poslužili mladim kupusom. Prezadovoljni smo dobivenim rezultatom.
Sastojci:

1 glavica kupusa
500 g mljevenog purećeg mesa
1 luk
50 g ajvara  
70 g riže
20 ml ulja
50 g brašna
1 kašika crvene paprike
svježi peršun
mješavina začina
biber
so

U većoj šerpi proključajte vodu, pa ubacite glavicu kupusa. Postepeno odvajajte listove s glavice dok ne poskidate sve. Nakon toga, sve listove ponovo vratite u ključalu vodu i kuhajte 5-10 minuta. Potom, ih izvadite iz vode na tanjir i ostavite da se hlade.

Za to vrijeme napravite nadjev. U veću zdjelu stavite mljeveno pureće meso, pa mu dodajte sitno nasjeckan luk, ajvar, rižu, te svježi peršun, mješavinu začina, biber i so. Sve dobro izmiješajte kako biste dobili smjesu za nadjev.

Na početak svakog lista stavite otprilike jednu kašiku nadjeva, pa ga umotajte u list. Sarme slažite na dno veće šerpe, pa kad ispunite dno, ostatak poslažite po njima. Prelijte sve vodom, tako da sve sarme budu u vodi i stavite na srednju vatru i kuhajte oko 40 minuta.

U tavici zagrijte ulje, pa na njemu kratko prepržite brašno. Dodajte mljevenu crvenu papriku i sve dobro izmiješajte i kratko pržite. Dobivenu smjesu, potom, ulijte u šerpu sa sarmama i pustite da kuha još 10-15 minuta.

Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtubefacebookinstagram i tiktok.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana