12.9.2023. 11:43
0
Spaho o uvođenju Kenana Kodre: "Tu najviše ispašta on kao njegov sin. Ima pet puta veći pritisak nego ostali. Kod nas je javnost takva, Kenan će postići gol da opravda to što je ušao"
Reprezentacija Bosne i Hecegovina poražena je sinoć od Islanda, te je na taj način već četiri kola prije kola izgubila sve šanse da se kroz kvalifikacije plasiraju na Evropsko prvenstvo koje će biti održano iduće godine u Njemačkoj.

Sportski novinar i komentator Velid Spaho u razgovoru za Source.ba portal kaže da je meč doživio poprilično emotivno i teško.

"Mislim da je sinoćnja utakmica u Reykjaviku možda pokazala da onaj meč u Zenici protiv Lihtenštajna nije bio plod neke slučajnosti, jer smo se patili sa 200. reprezentacijom na FIFA-inoj rang listi i nekako smo svi vjerovali da su ih naši igrači možda malo potcjenili jer su ušli premekano u tu utakmicu, ali sinoć smo zapravo uvidjeli kvalitet naše reprezentacije. Da ne budemo grubi, bilo je malo boljih detalja u odnosu na meč sa Lihtenšajnom, posebno u drugom poluvremenu nakon ulaska Miralema Pjanića i nakon nekih određenih promjena, ali generalno gledano, ono je bilo slabo i ispod nivoa reprezentacije koja igra A diviziju Lige nacija, a eto, ne tako davno izborili smo taj plasman i ponovo smo krenuli na tom putu ka euforiji. Sinoć je dosta toga škripalo, formaciju jednu te istu forsiramo iz utakmice u utakmicu i neke stvari se ne mijenjaju iz nekog razloga i ne znam iz kojeg razloga tolika tvrdoglavost ali dobro, ljudi primaju dobre plaće za to i oni su tu da odgovaraju na takva pitanja. Daleko smo od evropskog vrha, nažalost, u odnosu na ono što je bilo prije desetak godina i teško je naći neko svjetlo na kraju tunela, to je zapravo ono što i najviše boli", govori nam Spaho.

O uvođenju Kenana Kodre prije, recimo, Nemanje Bilbije koji je protiv Lihtenštajna odigrao odličan meč, Spaho kaže da je to odluka selektora.

"On je to vidio u datom trenutku i mislim da tu najviše ispašta Kenan kao njegov sin koji je, mi što volimo reći, dobar igrač i dobar momak, ali jednostavno u takvim situacijama i Kenan Kodro ima barem pet puta veći pritisak u odnosu na ostale. Mislim da bi čisto iz perspektive selektora možda bolje bilo da je krenuo sa Bilbijom ili Prevljakom ili nekim drugim. Kod nas je javnost takva, Kenan će postići gol da opravda to što je ušao, ali nije se snašao, nije napravio ništa i jednostavno mislim da je selektor Kodro trebao razmišljati o nekim drugim stvarima kao što je odnos javnosti prema toj relaciji otac-sin, znam da to nije jednostavno i znam da je Kenan definitivno dobar igrač, ali svakako mislim da je možda trebao napraviti neku drugu izmjenu. Bilo je još nekih čudnih stvari definitivno. Naša najbolja utakmica kvalifikacija bila je ona prva protiv Islanda i tada su Dedić i Gazibegović igrali na različitim stranama terena. Ne znam zbog čega smo Dedića, najboljeg igrača u ovom trenutku naše reprezentacije gurnuli na kontra stranu. Jednostavno, treba adaptacija i da se odigra barem nekoliko utakmica da se odigra na nekoj poziciji pa da čovjek može dati neki svoj maksimum. Bilo je još tih nekih stvari za analizu, ali Bože moj, i Kodro je sigurno želio najbolje a ispostavilo se da nije ispalo tako", rekao je on.

Danas je legendarni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić u razgovoru za Sportske.ba kazao da bi želio pomoći reprezentaciji, te da očekuje poziv predsjednik NS BiH Vice Zeljkovića.

Pitali smo Spahu da li je rješenje nova promjena selektora ili nam treba sistematska promjena.

"Ima ona čuvena rečenica iz filma 'Kod amidže Idriza', mislim da je problem negdje dublje u sistemu, u onom famoznom bojleru pa otprilike bih to rekao tako. Smijenili smo Hadžibegića, došao je Kodro i da se ne lažemo, nema nekog pomaka prema naprijed. Bio je tu i Petev koji je napravio nešto i onda čovjeku iz nekog razloga nije produžen ugovor. Jednostavno, Vahid Halilhodžić na poziciji selektora Bosne i Hercegovine je najbolje rješenje. Svjetska klasa, svjetski stručnjak, priznat, autoritativan i tu nema nikakve dileme. Ako je Vaha spreman, onda bi to bilo definitivno jedan veliki pomak. Mi imamo Vladimira Petkovića i Vahu u ovom trenutku na svjetskom nivou, imamo i Sušića koji je napravio to što je napravio i to je to kada govorimo  o nekim domaćim stručnjacima. Problem leži mnogo dublje i nije odnos bez razloga nekih igrača da se ne lažemo onakav kao da igraju na terminu. Vjerovatno njih nešto tišti, ne žele da izlaze u javnost i onda tu dođe do zatvorenog kruga, navijači su nezadovoljni i nema rezultata. Nisam iskreno to čuo za Halilhodžića, ali ako je Vaha spreman da pomogne, to bi u svakom slučaju bila ogromna stvar", zaključio je Spaho.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.