30.3.2021. 8:21
2
Hitna sjednica Skupštine KS: KCUS-u 149.448.000 KM, Općoj bolnici 43.750.000 KM
Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za danas u 10 sati. Sjednica će biti održana online, a poslanici će dnevni red utvrditi na samoj sjednici.

Ranije je iz Službe za protokol i press KS saopšteno da bi na ovoj sjednici, na prijedlog Vlade, trebalo da se raspravlja o Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu i Odluci o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu, te o Prijedlogu Zakona o dopuni Zakona o turizmu.

Iako se tokom proteklih nekoliko mjeseci spominjala mogućnost drugačijem obračuna tranše koju Zavod daje Kliničkom centru UNSA te da će se na osnovu stvarnog broja pruženih usluga obračunavati iznos koji ZZO KS uplaćuje, to se nije dogodilo pa je predviđeni iznos za 2021. godinu 149.448.000 KM što je malo manje od trećine ukupnog budžeta ZZO KS koji iznosi 484.051.000 KM.

Planom ZZO KS 6 miliona KM izdvojeno je za finansiranje nabavke medicinske i sanitetske opreme, vakcina, te provođenje drugih mjera i aktivnosti u borbi protiv koronavirusa u skladu sa Zaključcima Vlade Kantona Sarajevo i Smjernicama Ministarstva zdravstva KS.

Utrošak sredstava za KCUS

Od 149.448.000 KM koliko je planirano za KCUS za plaće, naknade i materijalne troškove planirano je 142.093.360 KM. Za nastavka započetih specijalizacija je planirano 3,8 miliona KM, dok je za nove u ovoj godini predviđeno 1,5 milion KM.

U planu je navedeno i izvršenje finansijskog plana za 2020. godinu, pa se tako od milion KM koliko je dato KCUS-u za ublažavanje posljedica pandemije utrošilo 675.505 KM, dok u ovoj godini nisu planirana sredstva za tu namjenu.

Broj radnika za 2021. godinu u KCUS-u je 3.306  s tim da je u 2020. godini bilo 3.298.

Utrošak sredstava za Opću bolnicu "Prim.dr. Abdulah Nakaš"

Finansijskim planom sredstva planirana za Opću bolnicu iznose 43.750.000 KM. broj radnika za 2021. godinu je 743.

Za plaće, naknade i materijalne troškove u 2021. godini je predviđeno 39.435.874 KM. Razlika u broju radnika iz 2020. i 2021. godine je 71 više u ovoj godini.

Ni Općoj bolnici nisu planirana sredstva za ublažavanje posljedica pandemije, dok milion KM koliko su dobili 2020. godine je i utrošen u cijelosti.   

Ove godine planirana su sredstva za formirani izolatorij i upošljavanje potrebnog kadra.  

U pripremi pravilnik Ministarstva zdravstva

Ministarstvo zdravstva KS zaprimilo je Rješenje Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine povodom postupka pokrenutog 22.06.2016 godine, kojim se konstatuje da je Ministarstvo zdravstva propustilo da donese propise o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama kojima se utvrđuju vrsta, obim i kvalitet zdravstvenih usluga koje zdravstvena ustanova pruža osiguranim licima, naknade koje kantonalni zavod osiguranja plaća za pružanje ugovornih usluga, način obračunavanja i plaćanja usluga i druga uzajamna prava i obaveze ugovarača.

Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo će u ostavljenom roku donijeti navedeni propis, a odmah potom Skupštini Kantona Sarajevo dostaviti izmjene Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja kojim će biti predviđen novi sistem ugovaranja usluga zdravstvene zaštite u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, nalazima Ureda za reviziju institucija Federacije BiH kao i propisima na čiju obavezu donošenja ukazuje Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine.


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.