9.4.2024. 10:41
0
Nove pozicije u Vijeću ministara BiH: Zamjenici predsjedavajuće dobijaju šefove kabineta, osnovna plaća oko 3.660 KM
Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dobili su svoje urede, a odluka o njihovom osnivanju objavljena je u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Odluku je donijelo Vijeće ministara BiH prije 20-ak dana i u odnosu na prethodnu ovakvu odluku iz decembra 2015. godine uvedena su dva radna mjesta.

Po ranijoj odluci, zamjenici predsjedavajućeg imali su jedan ured i po jednog savjetnika u tom uredu, a sada imaju zasebne urede i po šefove kabineta koje sami imenuju.

Ti šefovi kabineta i po jedan savjetnik svoje poslove obavljaju, kako piše u odluci, pri kabinetima ministarstava iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara.

U ovom mandatu, zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

- Osnovna plaća šefova ureda i savjetnika obračunava se na bazi platnog razreda i koeficijenta utvrđenog za šefa ureda i savjetnike predsjedavajućeg Vijeća ministara – navedeno je u odluci.

To znači da će šef kabineta zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara imati osnovnu plaću od oko 3.660 KM, bez uračunatog minulog rada i naknada na koje imaju pravo.

Poređenja radi, šef kabineta ministra ima osnovnu plaću od oko 2.700 KM, što znači da je pozicija šefa kabineta zamjenika predsjedavajuće plaćenija za oko 960 KM.

Trenutno je Salko Beba šef kabineta Heleza kao ministra odbrane. Ko je šef kabineta Staše Košarca kao ministra, još nam nikad nije odgovoreno, a niti piše na web stranici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH će imati osnovnu plaću od oko 2.700 KM. Poređenja radi, savjetnik ministra u Vijeću ministara ima osnovnu plaću od oko 2.130 KM, što je razlika od 570 KM, piše Faktor. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.