26.6.2023. 19:36
1
Cvijanović: RS ne krši Dayton, Schmidt nije visoki predstavnik
Netačne su konstatacije u Rojtersovom tekstu da je odluka Narodne skupština Republike Srpske da ne objavljuje naloge OHR-a u Službenom glasniku “potez suprotan Dejtonskom mirovnom sporazumu” i da Kristijan Šmit “ima ovlašćenje da smjenjuje zvaničnike i nameće zakone”, navela je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je ukazala na ozbiljnu grešku u tekstu koji je objavljen u srijedu, 21. juna, pod naslovom “Poslanici bosanskih Srba izglasali da ignorišu odluke, zakone mirovnog izaslanika” novinarke Rojtersa Darije Sito Sučić.

Ona je pojasnila da je Narodna skupština Republike Srpske, jednog od dva autonomna entiteta koji čine BiH, izglasala 21. juna da više ne objavljuje naloge OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske.

– Kao što vjerovatno znate, visoki predstavnik je pozicija uvedena po osnovu Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma iz 1995. sa ciljem da pomogne u sprovođenju Sporazuma. Aneks 10, jedini izvor ovlašćenja visokog predstavnika, strogo ograničava njegov mandat na poslove kao što su praćenje i izvještavanje o sprovođenju Dejtona, koordinacija međunarodnih napora u BiH i djelovanje u svojstvu posrednika – istakla je Cvijanovićeva.

U Rojtersovom tekstu u kojem govori o glasanju u Narodnoj skupštini Srpske piše: “Taj potez je suprotan Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine koji je okončao rat u ovoj balkanskoj zemlji devedesetih godina prošlog vijeka…”, što je, kako je navela Cvijanovićeva, evidentno netačna konstatacija.

– Nijedna odredba Dejtonskog sporazuma visokom predstavniku ne daje ovlašćenje da oktroiše zakone odlukom niti zahtijeva da bilo ko objavljuje njegove izjave ili ih na drugi način tretira kao da su zakoni doneseni u predviđenoj proceduri. Naprotiv, Dejtonski sporazum nalaže – kroz Ustav BiH, koji je sastavni dio Sporazuma – da svi zakonski propisi na nivou BiH moraju proći oba doma Parlamentarne skupštine BiH – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na to da u Ustavu BiH piše da je “BiH demokratska država koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora”, te istakla da nametanje zakona stranog diplomate putem odluke, bez ikakvih zakonskih ovlašćenja u tom pogledu, predstavlja evidentno kršenje ove odredbe.

Podsjetivši da se u Rojtersovom tekstu tvrdi da njemački političar Kristijan Šmit “ima ovlašćenje da smjenjuje zvaničnike i nameće zakone”, Cvijanovićeva je naglasila da nijedna odredba Dejtonskog sporazuma niti bilo kog drugog izvora prava ne sadrži ni najmanju naznaku da visoki predstavnik ima takva diktatorska ovlašćenja.

– Štaviše, Šmit nije visoki predstavnik zato što ga nikada nije odobrio jedini organ koji ima pravna ovlašćenja da to učini – Savjet bezbjednosti UN. Njega su, u stvari, izabrali određeni članovi takozvanog Savjeta za sprovođenje mira, neformalnog skupa zemalja, koji nema nikakvo pravno ovlašćenje niti povelju, a koji se čak i ne pominje u Dejtonskom sporazumu – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je zatražila da Rojters objavi ovu ispravku teksta, posebno s obzirom na značaj koji greške imaju u odnosu na čitaoce koji ocjenjuju situaciju u BiH.

– Stojimo na raspolaganju ako Vam budu potrebni odgovori na pitanja o Dejtonskom sporazumu ili bilo kojoj drugoj temi. Biće nam zadovoljstvo da upriličimo susret sa Vama, a naš Kabinet će Vam pružiti pomoć ukoliko budete imali bilo kakva pitanja u vezi sa pravnim osnovom bilo kog postupka koji preduzima Narodna skupština i Vlada Republike Srpske – naglasila je Cvijanovićeva.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.