28.6.2023. 9:42
1
Cvijanović: Izvođenja vojske se neće desiti, jer o tome odlučuje Predsjedništvo BiH i potrebno je tri glasa
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je “BiH sada zarobljeništvo iz kojeg treba izaći i da posebne sjednice Parlamenta RS koje su održane predstavljaju reakciju na stalni pritisak i maltretiranje”.

Ne može se tražiti da se ispune određene stvari, a onda će se za 20 godina reći da BiH nisu potrebne strane sudije i OHR, kazala je ona.

– Pa, na šta liči ova zemlja? Јel treba da se mrcvarimo 20 godina na ovaj način. Mislim da trebamo kao odgovorni ljudi za sudbinu zemlje i procese da se dogovaramo ovdje, rekla je Cvijanovićeva sinoć novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

-Kakve su to više megalomanske i nacionalističke agende u kojima neko nekome treba da kaže da ne može postojati mehanizam kooordinacije ili nešto drugo, kazala je ona.

-U BiH je normalno da neki bošnjački oficir ili general dobije presudu i pobjegne i nikome ništa. Јe li normalno postalo da imate evidenciju i dokaze, a da niko nije presuđen, kazala je Cvijanović.

Kazala je da se stvari moraju uvesti u mirnije vode a da se to se može jedino ako se zna da BiH ima svoje nadležnosti, kao što ih imaju i entiteti, prenosi Slobodna Bosna.

Cvijanovićeva je rekla da je svjedočila tome da su postignute sporazume pokvarili stranci, kao i da je 2012. godine postignut sporazum o imovini i da je svjedočila pozivu da se izađe iz toga.

– Dakle, rade protiv nas i kako ja da vjerujem da je to za dobrobit BiH i svih njenih naroda i građana i entiteta? Nije dobrobit dok god nam prave razdor ovdje – poručila je Cvijanovićeva.

-Dok god bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović svaki drugi dan priziva sankcije – neće biti mira i reda. Onog dana kada počnem da zovem strance da sankcionišu nekog mog kolegu Bošnjaka – to je vrijeme da odem iz politike jer nisam u stanju da ništa dam toj politici i zemlji, ako mi treba Amerikanac da uvede sankcije Bećiroviću ili mi treba neki Briselaš da uvede sankcije nekome drugom. Tog dana nisam za politiku, jer nisam kadra da pričam, da delegiram pitanja i razgovaram sa svojim kolegama, kazala je Cvijanović te dodala:

-Izvođenja vojske se neće desiti, jer o tome odlučuje Predsjedništvo BiH i da je potrebno tri glasa i konsenzus. Narodna skupština RS je dejtonska institucija u kojoj su demokratski izabrani predstavnici RS, iza njih stoje građani Srpske i niko ne može reći da rade nešto što je neustavno i zbog čega treba da idu da odgovaraju pred nekim Sudom i Tužilaštvom, jer imaju svoj politički stav. Došli smo do svijesti da nećemo ovo da trpimo. Niko nije rekao nijednu ružnu riječ, niti uradio ništa bilo kome na osnovu njegove nacionalne pripadnosti, na osnovu toga što pripada drugom entitetu, vjeri. Ovo je sve civilizovano i u duhu traženja rješenja, kazala je Cvijanović.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.