27.6.2023. 21:11
0
SDA: Zakonom koji je izglasan u NSRS prestaje važiti Dejton, a BiH se uvodi u stanje opasne pravne anarhije
Usvajanje zakona od strane Narodne skupštine RS kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju nevažećim i odbija njihovo provođenje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine u osnovi predstavlja jednostranu odluku entiteta RS o prestanku važenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz SDA.

To, kako navode u saopćenju, Bosnu i Hercegovinu uvodi u opasno stanje pravne anarhije i destabilizaciju svih mogućih, pa i sigurnosnih prilika.

- SDA traži od OHR-a da hitno reagiraju smjenama svih odgovornih vinovnika ovog čina.

Od Vijeća za implementaciju mira i država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma tražimo da konačno poduzmu odlučne i konkretne korake i time pošalju jasnu poruku da entitet RS ne može postojati uz ovakvo ponašanje njegovih vladajućih struktura.

Današnji čin predstavlja i krivično djelo. Zahtijevamo od Tužilaštva BiH da prestane ignorisati udare na ustavnopravni poredak BiH i hitno procesuira odgovorne. Poslanici u NS RS se ne mogu pozivati na imunitet, jer cilj imuniteta ne može biti zaštita kriminalnih aktivnosti.

Od predstavnika probosanskih stranaka u vlasti na državnom nivou tražimo da prestanu gurati glavu u pijesak, relativizirati Dodikove poteze i pretvarati se kao da se ništa ne događa. Njihova je ustavna obaveza da poduzmu sve neophodnje radnje kako bi se zaštitio ustavno-pravni poredak BiH.

Ponovo ukazujemo odgovornima u međunarodnoj zajednici da je njihova dosadašnja neodlučnost samo ohrabrila Milorada Dodika, koji očigledno Bosnu i Hercegovinu i cijeli region vodi u destabilizaciju - navodi se u reakciji Stranke demokratske akcije.

(Ajdin B.)

SDANSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.