3.7.2023. 17:06
0
Kajmaković tražila da se informacije o Sky i Anom aplikaciji dostavljaju njoj
FOTO: N1
U disciplinskom postupku protiv Diane Kajmaković, svjedoci su naveli kako je rad na predmetima Sky i Anom bio različit ovisnosti od rukovodioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal u Državnom tužilaštvu.

Mirza Hukeljić, sudija Vrhovnog suda Federacije, naveo je kako je u Posebnom odjelu za privredni kriminal Državnog tužilaštva radio od 2019. godine. Kako je on naveo, pod rukovodstvom Ozrenke Nešković, počelo se raditi na predmetima vezanim za Sky i Anom aplikacije. Ona ga je, kako je naveo, obavijestila da će raditi u timu za ove predmete, prenosi Dnevni Avaz.

Dogovoreno "da se ide preko Diane"
- Bilo je pet ili šest tužilaca u timu i dogovorilo se da će biti raspoređeni geografski, po regijama. Ja sam trebao biti za regiju Zvornik, Bijeljina i Sarajevo - ispričao je Hukeljić navodeći da su podaci dolazili zaštićeni u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, odakle su bili preuzimani.

- Ovaj proces se promijenio dolaskom tužiteljice Kajmaković na poziciju rukovodioca Posebnog odjela, kada ona dobija šifre za dekripciju, kazao je Hukeljić.

On je naveo da su održavani i sastanci na kojima je dogovoreno "da se ide preko Diane".

- Ona je bila šef Odjela i tražila je da bude upoznata - naveo je Hukeljić dodajući da informacije ili izvještaji koji dolaze, prolaze protokol Tužilaštva, te da Kajmaković ima pravo uvida u predmete.

U odnosu na situaciju vezano za istražitelja Plakalovića, Hukeljić je kazao da je bila neugodna situacija, te da je njoj prisustvovao sa tužiocem Dubravkom Čamparom.

- Diana je govorila Plakaloviću da to ne može dati, da sve ide njoj, tražeći da mi budemo svjedoci - kazao je Hukeljić dodajući da je Diana bila vrlo glasna, a da je Plakalović govorio da je upravu.

Informacije OSA-e se nalazile u sefu
On je ispričao kako je po osnovu informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) formiran predmet u kojem je saslušavana Kajmaković i Davor Knežević.

- Davor je rekao da ima sef kod Diane u kome su informacije Obavještajne sigurnosne agencije (OSA) - ispričao je Hukeljić dodajući da je o tome upoznao Ismeta Šuškića nakon čega je po naredbi Suda BiH izvršen i pretres sefa.

- Pronađena je 21 ili 31 informacija, ne mogu se sjetiti sa oznakom povjerljivo. Pored toga, bili su i DVD-ovi na kojima su komunikacije Sky - naveo je.

Hukeljić je kazao kako je tokom njegovog odmora Kajmaković tražila odluku o formiranju tima “u njenom predmetu”, o čemu ga je obavijestio punomoćnik.

On je odgovarajući na pitanje Senke Nožice, punomoćnice Kajmaković, kazao kako se u ovoj odluci navodi krivično djelo, ali da nema pojašnjenja osnova sumnje.

On je kazao kako svi dokumenti OSA-e dolaze pod oznakom povjerljivo ili tajno, te da se oni nakon što dođu na protokol dostavljaju glavnom tužiocu, a potom tužiocima.

Hukeljić nije mogao potvrditi da li su DVD-ovi pronađeni u sefu bili otvoreni, navodeći kako to može samo pretpostaviti.

Tri tačke disciplinske optužnice
Odgovarajući na pitanja vezano za informacije koje je dostavio Plakalović, sudija Hukeljić je naveo kako je moguće da je jedna i njemu signirana te da zna da je jednu donio Džerminu Pašiću.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Dianu Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Miroslav Plakalović, zaposlen u Sektoru kriminalističke policije, naveo je kako je na početku saradnje sa Tužilaštvom BiH dogovoreno da se razmjena podataka vrši “iz ruke u ruku sa tužiocima po regijama koje su dobili”.

- Nakon što je došlo do promjene rukovodstva, Kajmaković je naložila da sve ide njoj, ali smo mi nastavili po starom i nosili tužiocu - naveo je Plakalović, kako prenosi Avaz.

Tri analize za četiri lica
Vezano za događaj od 23. maja 2022. godine, Plakalović je naveo da je donio tri analize za četiri lica, te da je tužiocu htio objasniti ko su lica, kada je “Diana ušla i rekla mogu li kod nje”.

- U hodniku su bili Čampara i Hukeljić. Rekla mi je da ignorišem naredbu, da tužiocima dostavljam podatke, te da je ona zamjenica, a oni tužioci - ispričao je Plakalović navodeći da je u dostavljenim podacima bio i jedan novi predmet.

On je potvrdio da je u prvoj fazi rada na Sky predmetima postupao po naredbama Nešković, dok nije po dogovoru sa Kajmaković navodeći kako je nastavljao dostavljati informacije tužiocima.

Na pitanje tužene Kajmaković da li se nakon prvobitnog otvaranja CD može otvoriti ponovno sa istom šifrom, Plakalović je kazao da može.

Nastavak disciplinskog postupka zakazan je za 29. avgust.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.