23.7.2023. 15:58
0
Krišto predložila dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH, Košarac zaprijetio: Neka pokušaju
Nova sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za utorak, a na predloženom dnevnom redu našli su se nacrti zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH i o sudovima Bosne i Hercegovine, oba evropski uvjet.

Dnevni red predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ), no stavljanje Nacrta zakona o sudovima izazvalo je reakciju Staše Košarca (SNSD), ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

On je za agenciju Srna izjavio da ne postoji saglasnost da se na dnevnom redu iduće sjednice Vijeća ministara nađe ovaj zakon, čiji je predlagač Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine na čijem je čelu HDZ-ov Davor Bunoza.

- Očigledno je da neko pokušava da preambiciozno dinamizira rad Vijeća ministara na način da utvrđuje prioritete koji nisu usaglašeni i dogovoreni. To nije dobra praksa i neće imati pozitivan efekat na prohodnost akata na Vijeću ministara - rekao je Košarac.

Dodao je da dnevni red predstojeće sjednice nije usaglašen.

- Možda neko ima ličnu ambiciju, preuzetu obavezu od nekoga, ali kako misli da se nešto može razmatrati na Vijeću ministara bez naše saglasnosti i usaglašenog stava o tim pitanjima. Neka pokušaju! Siguran sam da ćemo znati štiti naše interese - kazao je Košarac.

On je ponovio da je stav entiteta RS da se 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije realizira integralno i u paketu, uključujući reformu Ustavnog suda BiH.

Iz RS-a zahtijevaju donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile "izbačene" iz ovog suda. Stavovi predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je lider SNSD-a, i usvajanje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Narodnoj skupštini RS-a doveli su do eskalacije krize u BiH.

Uoči sjednice Vijeća ministara BiH održava se kolegij na kojem se utvrđuje dnevni red. Sudeći po ovakvom stavu Košarca, evropski zakon će biti "izbačen" iz predloženog dnevnog reda ili neće biti usvojen jer je za usvajanje potreban najmanje po jedan ministar iz svakog od konstitutivnih naroda.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.