29.7.2023. 19:04
1
Članica NIP-a obrazložila inicijativu za opoziv Mandića: Neću šutiti o tome…
FOTO: Biljana Lazarević
Biljana Lazarević, potpredsjednica Naroda i pravde (NiP), te potpisnica inicijative za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka), obrazložila je zbog čega je stavila svoj potpis na inicijativu.

Na obrazloženje se odlučila, tvrdi, nakon što je Mandić u javnim nastupima iznio dezinformacije i spinove.

“Kao članica NiP-a i potpredsjednica stranke, na sve nedostatke u radu načelnika sam ukazivala od samog početka, i to na svim sastancima na kojima je te činjenice trebalo iznijeti – sastancima NIP-a i sastancima koalicije kojima sam prisustvovala, a čiji akteri su bili i predsjednici stranaka i kantonalnih organa. Sve što sam rekla na tim sastancima i sada stojim iza toga”, započela je Lazarević, prenosi N1.

Tvrdi da je NiP Centar uvijek bio spreman za sve dogovore i razgovore, ali da načelnik vijećnike NiP-a nije smatrao svojim timom čije sugestije treba saslušati i dijelom koalicije koja ga je iskreno podržala na izborima.

“O tome sam pisala i prije godinu dana. Za godinu dana svoj odnos prema nama, a prvenstveno prema poslu i dužnosti koju obavlja, nije promijenio, iako je višetruko obećavao. Nakon evo skoro tri godine mandata, na dnevni red Općinskog vijeća nismo uspjeli dobiti čak ni novi statut, o razlozima što je realizacija budžeta na kapitalnim projektima tek jedna trećina, ni odgovore na pitanja o ugovorima o djelu, o upitnom povećanju troškova na nekoliko realiziranih projekata … o svemu za šta javnost proziva općinsku upravu”, nabrojala je Lazarević.

Umjesto odgovora, dodaje, dobili su optužbe da su kopija SDA, da su izdali načelnika, prekršili dogovor i slično.

“Od početka mandata u Općini Centar vijećnici NIP-a uvijek bili ti koji su koalicionim partnerima pružali ruku kako bi održali potpisani dogovor i koaliciju, a zauzvrat se proglašavamo dežurnim krivcima za loš položaj načelnika u koji je sam sebe doveo. Vijećnici NiP Centar su među rijetkima koji sjednicama Vijeća prisustvuju od početka do kraja, oni bez kojih nijedan važan dokument ne bi bio izglasan… odluke, saglasnosti načelniku za potpisivanje ugovora, budžet… da, i budžet i tabela komunalnih projekata usvojenih uz budžet koji se nažalost ne implementiraju”, navela je Lazarević, prenosi N1.

Dodala je da se sve sjednice Vijeća mogu pogledati na YouTube kanalu Općine.

“Vijećnici NiP-a su aktivni vijećnici koji pokreću inicijative, a načelnik je podrazumijevao da smo samo ruke, a najčešće nula kojoj nije trebao dati odgovore na pitanja građana, na očekivanja da se projekati realizuju, da se civilizirano i institucionalno razgovora. Ništa! Nedavno nam kolege, koalicioni partneri, poslaše i poruku (citat-dio) ‘za mene više ne važe dogovori do daljnjeg’;… ‘Ništa lično, ali do načelnika morate preko mene… Bujrum'… Takav odnos vijećnici, koje su građani birali kao svoje zastupnike, ne zaslužuju. Šutiti o tome nisam i neću, jer smo uvijek bili korektni”, dodaje Lazarević.

Kontinuirano su, kaže, upoznavali sve – koalicione partnere, stranačke organe, a vrlo često i samu javnost.

“Na kraju nam je ostala jedina zakonska mogućnost da neradu i netransparentnosti stanemo u kraj, da pokrenemo opoziv. Podnijeli smo i tu Inicijativu i za svoje postupke preuzimamo odgovornost, držeći da ovim branimo suštinu i principe koalicije Trojka, iza koje se ne smije skrivati ničiji nerad”, stoji u zaključku njenog saopštenja.

(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.