24.8.2023. 15:10
0
Komšić u Kijevu: Pobrinite se da mir bude pod vašim uvjetima
Ukrajina obilježava svoj drugi ratni Dan nezavisnosti izlažući uništenu ruske vojnu opreme duž centralne avenije u Kijevu, dajući stanovnicima iz prve ruke uvid u borbu zemlje u odbrani od ruske invazije. Neće biti parada ili drugih velikih događaja. Vlasti su objavile da nacionalni praznik u četvrtak - koji također dolazi 18 mjeseci nakon što je počela invazija na Ukrajinu u punom obimu - neće uključivati javne proslave zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla pokrenuti velike udare.

"Pozivam sve stanovnike Kijeva i goste glavnog grada da ovih dana budu što pažljiviji i oprezniji i da ne zanemaruju upozorenja o vazdušnom napadu", rekao je u ponedeljak Vitalij Kličko, gradonačelnik glavnog grada Kijeva.

Ipak, na ceremoniji na kijevskom Majdanu uz Zelenskog, te predsjednike Litvanije i Portugala i premijera Norveške mjesto je našao i čestitke uputio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je između ostalog prisutnim poručio:

"Vaša borba za očuvanje svoje teritorije, vaše nezavisnosti i slobode bila je ništa drugo do herojska. Svakodnevno nas podsjeća koliko su mir i sloboda krhki; koliko se svakodnevno moramo boriti da očuvamo sopstvenu demokratiju i nezavisnost. Ono što je u središtu ove borbe je očuvanje najplemenitijih ljudskih vrijednosti – želje da se bude slobodan, da se zaštiti od zla i progona, da se ima vlastiti identitet. Ovi principi su neraskidivi čak i kada se brane golim rukama. O ovim pitanjima ne može biti nikakve kalkulacije", kazao je Komšić i dodao: "Predobro poznajemo strahote rata, agresije, razaranja i ratnih zločina. Svjedočenje ukrajinske borbe podsjeća nas na našu nedavnu oružanu borbu, ali i na današnje izazove protiv pokušaja uništenja naše zemlje, njenih institucija i njenog jedinstvenog identiteta. Dok se borite za svoju zemlju i njenu budućnost, čuvajte se kompromisa koji u miru mogu ugroziti ono što ste tako hrabro branili u ratu! Pobrinite se da mir bude pod vašim vlastitim uvjetima jer će od toga ovisiti budućnost vaše zemlje", rekao je Komšić.

Dan nezavisnosti u Ukrajini obilježava odlazak zemlje iz Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali također sve više služi kao prilika za Ukrajince kako bi potvrdili svoj identitet i težnje o samostalnosti i jedinstvu. Ukrajina je proglasila nezavisnost 24. augusta 1991. godine, nekoliko dana nakon što su komunistički tvrdolinijaši pokušali da svrgnu sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova i preokrenu njegove napore za liberalizaciju Sovjetskog Saveza. Iako puč nije uspio, izazvao je strah u sovjetskim republikama poput Ukrajine koje su se postepeno izvlačile iz jarma Moskve.

Ogromna većina članova ukrajinskog parlamenta usvojila je deklaraciju o nezavisnosti, navodeći "smrtnu opasnost koja visi nad Ukrajinom u vezi sa državnim udarom".

Ispred parlamenta, tada je vesela gomila slavila deklaraciju, mašući plavo-žutom zastavom Ukrajine. Nezavisnost je tada odobrilo više od 90 posto ukrajinskih birača na referendumu organiziranom u decembru 1991. godine, prenosi Federalna.ba

(Mubina I.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.