25.8.2023. 22:11
2
Alma Čolo poručila Izetbegoviću: Ako voliš Sebiju više od SDA, daj joj poziciju predsjednika. Svako ko stane uz Šemsudina Mehmedovića bit će pometen iz stranke i funkcije
Alma Čolo, diplomirana pravnica, bila je večerašnja gošća FACE specijala.

- Potrebno je najmanje godinu dana da vidimo efekte rada. Čini mi se da ova vlast dosta griješi. Pogrešno je procijenila kolicione partnere. Nisu imali iskustva sa Dodikom i Čovićem. SDA je imala puno više iskustva sa njima. Griješe prvenstveno prilikom podjele kadrova i raspodjele pozicija.

Svaka nova vlast nalazi greške prethodne vlasti. Političke stranke nisu te koje trebaju da sude da li se radi o kriminalu. To je na pravosudnim organima - rekla je Čolo i dodala:

- Znam sve nedostatke SDA, ali kada vidim kako rade druge političke partije SDA je za njih mašina. Neću se vraćati u SDA i politiku, mada teško je biti apolitičan.

SDA je loša kao opozicija. Samo govore o izdaji i ne prave nikakve konkretne poteze da djeluju kao konstruktivna opozicija. SDA bi mogla biti bolja i aktivnija opozicija.

Čolo je poslala i poruku lideru SDA, Bakiru Izetbegoviću.

- Izborna borba u SDA počela davno. Osim Šemsudina Mehmedovića ne vidim drugu opasnost za Bakira Izetbegovića. SDA autokratska stranka. Bakir želi još jedan mandat po svaku cijenu.

Svako ko se osmjeli da stane uz Mehmedovića bit će pometen iz stranke i sa funkcija. Ako Bakir voli svoju ženu više od SDA neka joj da poziciju predsjednika. Neka mu daju doživotni mandat. Ljudi oko Bakira nemaju hrabrosti da mu kažu da griješi. Predsjednik SDA će biti Izetbegović. Već odrađuje posao na terenu. Alija Izetbegović nam je govorio da ne biramo one koji po svaku cijenu žele vlast.

SDA i dalje pokušava srušitit Trojku. Trojka je previše finansijskih pozicija dala Srbima i Hrvatima. To me tjera da sumnjam u njihovo znanje i upućenost u procese u BiH, u patriotizam ne sumnjam. Trojkini kolacioni partneri su jako namazani. Imam sumnju da raspodjela PDV-a može biti ugrožena, jer nemamo kontrolu bošnjačkih predstavnika. Mislim da Konaković i Nikšić vole ovu zemlju i ne bi radili ništa protiv nje. Voljela bih da postoji više opreza kod njih. Forto nije dorastao svojoj poziciji ministra i ne znam kakvo je njegovo znanje kada je u pitanu država. 

Predsjednik SDA je zaokupiran svojim kongresnim uspjehom. Želi da pobjedi na Kongresu i sve aktivnosti su mu usmjerene na to. Bakir je bio dobar predsjednik SDA do momenta kad nije htio da se ogradi od svih koruptivnih afera.

Konaković je govorio da će Sebiju prvu smijeniti. Možda su se uvjerili da ima diplomu. Moraju biti dosljedni. Dodik i Čović su prevelik zalogaj za Trojku.

Indikativno je da je predmet protiv Dodika dodijeljen tužiocu koji nema iskustva. Možda mu je predmet dodjeljen CMS-om, a možda mu je to dodijelio Kajganić svjesno. Imam nadu da će biti procesuiran. Dodik bi mogao biti procesuiran. Može biti kažnjen kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, ali može mu se izreći i uslovna ili novčana kazna. Dodik nema imunitet. Prema mom mišljenju Dodik je izvršio napad na ustavni poredak BiH. Tužilac je trebao da ga tuži i za to krivično djelo. Voljela bih se angažovati u Ustavnom sudu BiH sljedeće godine. Trojka treba da bude ozbiljnija i opreznija i da radi na ispunjavanju ključnih prioriteta EU. SDA ako ne može da ih smijeni neka im pomogne - poručila je Čolo.



(Ajdin B.)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.