25.9.2023. 16:11
0
Započela procedura za smjenu direktorice KCUS-a: Da li će na njeno mjesto dr. Ismet Gavrankapetanović?
FOTO: Dnevni Avaz
Vlada Federacije BiH formirala je komisiju koja će razmatrati legalnost Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kako je potvrdio potpredsjednik Federalne vlade Vojin Mijatović, na sjednici u četvrtak traženo je od kantonalnih vlada koje su osnivači KCUS-a da u roku od pet dana dostave prijedloge za vršioce dužnosti novih članova UO.

On je rekao i da se nada da će već na sljedećoj sjednici Vlade FBiH razriješiti postojeći Upravni odbor, koji je, prema Statutu, trebao smijeniti direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, ali nije.

S obzirom na oduzeta zvanja, Sebija krši Statut KCUS-a i odmah je trebala biti razriješena dužnosti, no to Upravni odbor nije uradio. Iz Vlade FBiH očekuju da će se ubrzo postaviti novi odbor koji će konačno smijeniti Izetbegović s ove pozicije.

Inače, pravna služba KCUS-a već je počela pripreme za raspisivanje konkursa za novog direktora KCUS-a. Naime, 9. oktobra, tri mjeseca prije isteka mandata, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutu KCUS-a, raspisuje se oglas za generalnog direktora KCUS-a.

Nekoliko imena je u igri. No, prema informacijama „Avaza“, na Sebijino mjesto sjest će Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. 

Na njegovo mjesto će Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi KS, njegovu funkciju u Vladi mogao bi preuzeti Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja KS.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.