25.9.2023. 17:56
0
Završen sastanak u Mostaru: “Ništa nismo napravili, ali smo se pomakli”
FOTO: N1
Završen je sastanak koalicionih partnera na nivou Bosne i Hercegovine koji se održao u Mostaru. Nakon sastanka obratili su se Dodik, Čović i Nikšić. Složili su se da su svi pokazali spremnost, pomakli se, ali ništa značajno dogovorili.

Dragan Čović, lider HDZ-a je govoreći o kadrovskim problemima, rekao da su posebno imali raspravu o nastupu bh. predstavnika vani.

“Ko god da su, ako bošnjacki član izađe, predstavlja sebe i krši Ustav BiH i sve ostalo. Želimo to izmijeniti na način da ga tako postavimo da niko ne može samoincijativno izlaziti i da iznosi mišljenje u ime BiH”, istaknuo je Čović.

Različiti pogledi
Rekao je da uz sve probleme koji postoje, pomaka ima i da ga mogu ostvariti.

Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH mišljenja je da ova politika danas je pokazala da su svi spremni na razgovor i na rješenja.

“Napravili smo određene iskorake i primakli se rješenjima. I dalje imamo različite poglede na neka pitanja, ali naši stručnjaci će naći određena rješenja koja ćemo kroz Vijeće ministara i Parlament usvajati. Želja je ostvariti što više uslova prema EU. Nije u pitanju takmičenje ni ko će pobijediti i izgubiti. Ko god izgubi, izgubio bi svaki građanin BiH. Nikad nije kasno za bilo kakvu svađu ali nadam se da do toga neće doći”, naveo je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je kazao da je atmosfera danas bila domaćinska i zahvalio se Čoviću.

“Ništa nismo napravili gotovinski, nego da ide na odlučivanje, ali smo se pomakli. Paket koji smo ranije napravili na bazi 14 prioriteta, i tako smo proveli 5-6 zakona, i s tim što smo nešto radili za berlinski proces, i ostalo je nešto, medicinske sestre iz tog odlučivanja, treba da se to doda, i to smo dogovorili. Zakon o Izbornom zakonu odnosi se na pozicioniranje CIK-a. Ona je sumnjivo izabrana, nije se poštovao zakon”, rekao je Dodik.

Lični stavovi
Napomenuo je da ih čekaju tek teška pitanja izborne reforme.

“Što se tiče Suda BiH, mi smo godinama upozoravali na činjenicu da Sud ni Tužilaštvo nemaju osnov. Smatramo da trebamo pristupiti novom odlučivanju tome. Imamo neki dogovor da treba da se formira Apelaciono vijeće. HDZ smatra da to nije sporno, bošnjačka strana misli da ima nekih problema oko toga“, rekao je.

Kazao je i da ne prihvataju da neko ode u Generalnu skuštinu UN i priča svoje lične stavove.

“Neki su jučer potrčali da kažu za slučaj na Kosovu da je teroristički napad, i to u ime BiH se ne može reći da je terorizam“, rekao je Dodik, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.