16.10.2023. 17:18
0
Dodik: “Bošnjačka strana” ima problem da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u Banjaluci
FOTO: N1
Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je nakon današnjeg koalicionog sastanka u Istočnom Sarajevu da je "HDZ BiH podržao prijedlog SNSD-a u vezi sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, ali nisu ostali partneri iz Federacije BiH".

Dodik je otkrio da prijedlog SNSD-a koji se tiče državnog Ustavnog suda tretira izbor sudija na način da bi se strane sudije zamijenile sa trojicom domaćih koji bi se birali u Parlamentu BiH.

“Treba izgradit zakon kao bi se zamijenilo učešće stranih sudija tako što se biraju kao i do sada dva iz RS-a, četiri iz FBiH, a ova tri, koja ne bi bili stranci, birala bi Parlamentarna skupština. Mislim da je to dovoljno kredibilno. Ostalo je da partneri u FBiH izuče (ovaj prijedlog). Vjerujem da ovo nije nova konstrukcija i da će biti prihvaćeno”, naveo je Dodik, prenosi N1.

Dodao je kako se danas u Istočnom Sarajevu razgovaralo i o sukobu intersa i da se čeka finalna verzija.

“Razgovarali smo o projektima koji već duže vrijeme stoje. Bespotrebno je zaustavljena Istočna i Južna gasne konekcije, Buk-Bijela i Aerodrom Trebinje. Ti projekti trebaju ići dalje”, poručio je lider SNSD-a.

Dodik je otkrio da “bošnjačka strana” ima problem da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude u Banjaluci.

Na kraju je kazao kako se može reći “da smo neka pitanja relaksirali i otvorili”.

Čović: Izvrsna atmosfera
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka kazao je da je atmosfera bila izvrsna.

“Definirali smo da moramo ubrzano raditi u Vijeću ministara da bi dobili šansu. Imat ćemo oko svih zakona ubrzanu dinamiku donošenja zakona. Vrata EU smo današnjim sastankom širom otvorili. Jedna bitna stvar je da smo kazali da niko od nas ne smije kočiti nikakav ekonomski projekat na teritoriju cijele BiH”, kazao je Čović i dodao da će se novi sastanak održati za 15 dana.

Nikšić: Da atmosfera ostane ovakva
Novinarima se obratio i predsjednik SDP-a koji je odao priznanje svim učesnicima sastanka jer su spremni na kompromise.

“Jako je važno da atmosfera ostane ovakva. Imat ćemo još jedan sastanak prije zasjedanja Parlamenta kako bi svi zakoni bili usvojeni. Očekujemo od EU da oni održe svoju riječ i da otvorimo pregovore sa EU. Dotakli smo jako puno stvari koje bi trebale da odblokiraju procese u BiH i doprinesu boljem standardu građana”, kazao je Nikšić.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.