17.10.2023. 20:18
0
Nezir Pivić iz SDA bit će novi mandatar Vlade ZDK
FOTO: N1
Smijenjena je premijerka Zeničko-dobojskog kantona. Nakon što je prošle sedmice Skupština izglasala nepovjerenje Vladi, očekivalo se da će premijerka i ministri podnijeti ostavku, ali to se nije desilo. Evo i zašto.

“Dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane“, rekao bi naš narod. Tako bi se mogla opisati hitna sjednica Skupštine ZDK-a. Burno je bilo u sali, uz niz pauza, nova većina smijenila je trenutnu premijerku.

“Razlozi zbog čega sam ja oklijevla da podnesem ostavku su da mi još uvijek nemamo mandatara, ne znamo kada će biti imenovana nova vlada i zato što tumačeći propise koje imamo u smislu i poslovnika i ustava i Zakona o vladi nemamo definisan tehnički mandat, to imate u KS”, ističe Amra Mehmedić, bivša premijerka.

Osporavala je novoformirana opozicija hitnost sjednice, ali i izmjene poslovnika koje su se našle na dnevnom redu.

“Razlog hitne sjednice može biti svašta? Pa ne može biti svašta, nemojte – to ja stvarno ne razumije. Ja nisam neko ko je prespavo određene stvari”, poručuje zastupnik Mladen Simić.

Problema u funkcionisanju sada već odlazeće većine bilo je mnogo. Prvi veći se javio kod smjene direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja u aprilu ove godine. Lider BHI KF optužuje SDP za pad Vlade.

“Fuad Kasumović je poznat po svojim manipulacijama u kojima nastoji sve sakriti priobleme u svojim redovima, optužujući druge. Osnovni razlog zašto je došlo do ovoga je zato što su određeni zastupnici napustili njegovu stranku. To se ne dešava samo u ovom mandatu nego i u prošlom i on treba dati odgovore zašto ga zastupnici uporno napuštaju”, poručuje SDP-ov zastupnik Damir Memić.

VO: Upravo ti zastupnici dio su skupštinske većine kojoj se pridružio i Ivo Tadić koji je napusti HDZ BiH. Najizvjesnije je da će u novoj Vladi premijer i predsjednik Skupštine biti iz reda istog naroda što smatra problemom Zakona o vladi u ZDK.

Ivo Tadić, NEZAVISNI KANDIDAT

Danas u ovoj županiji ne mora biti ni jedan ministar iz reda Srpskog i Hrvatskog naroda i to je ključni problem. I da budem iskren da sam u tom dijelu vodio ja procese HDZu to je bio trenutak kada smo morali napustiti parlamentarnu većinu.

Zašto niste nego ste to uradili kasnije?
Zbog našeg problema u Žepču i ja nisam vodio procese.

STAND UP: Nezvanično saznajemo da je novi mandatar Vlade ZDK Nezir Pivić iz SDA koji je ub zadnje vrijeme imao mnogo aktivnosti oko kongresa ove stranke kao predsjednik izborne komisije koja je radila na prikupljanju kandidatura iz općinskih organizacija.

Alija Ogrić, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI ZDK (SDA)

Mandatar nove Vlade će biti iz SDA, njegovo ime još nije poznato, u toku su usaglašavanja na organima stranke. Mi očekujemo sljedeće sedmice imenovanje i mandatara i vlade.

VO: Ovako je višemjesečna neizvjesna politička situacija dobila svoje epilog povratkom SDA u vlast. Sada su valjda na redu i životni problemi građana ZDK, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.