1.11.2023. 11:12
0
S kim je bio povezan smaknuti švedski državljanin Haris Osterdal?
U utorak, 31. oktobra, u Sarajevu je likvidiran švedski državljanin Haris Osterdal (30), a to su švedski mediji prenijeli kao udarnu vijest.

Kako prenosi tamošnji Dagens Nyheter, ubijeni švedski državljanin bio je povezan sa zloglasnim Rawom Majidom, poznatijim kao Kurdska Lisica, koji se nalazio na čelu mreže Fokstrot.

Kako su ranije prenijeli mediji, smatra se da je za najnoviji talas napada u Švedskoj upravo odgovorna kriminalna mreža Fokstrot na čijem čelu je irački Kurd Rawa Majid (37) koji je odrastao u Upsali, a trenutno se nalazi u Turskoj.

Unutrašnji raskol u mreži Fokstrota pokrenuo je krvavu spiralu osvete. Na jednoj strani sukoba je zloglasni vođa Majid koji je također poznat kao Kurdska Lisica, a sa druge strane njegov doskorašnji najbliži saradnik Ismail Abdo zvani Jagoda.

U proteklih nekoliko nedjelja ubijeno je 12 osoba. Nekoliko zločina dogodilo se u Majidovom bivšem rodnom gradu Upsali. Izvori kažu “Aftonbladetu” da rođaci oba muškarca sada bježe iz Švedske.

Vjeruje se da su i Majid (36) i Abdo (33) u Turskoj. Prema “Aftonbladetovim” informacijama tamo su otišli i mnogi njihovi rođaci.

Spirala nasilja počela je kada je majka Ismaila Abdoa ubijena u okrugu Upsala u Grenbiju. Vjeruje se da je ubistvo naručio Majid.

“Nećemo stati dok Lisica ne bude mrtva ili uhvaćena”, rekao je za švedski “Eksprensen” izvor blizak Abdou.

Švedski SVT prenosi da su tome prethodila dva ubistva u Istanbulu u Turskoj.

Ali, pretpostavlja se ovaj sukob datira od jednog prijašnjeg slučaja. Naime, švedskm podzemljem kolaju glasine da je Maajid osumnjičen da je učestvovao u dvostrukoj igri u kojoj je ukrao narkotike od Abdoa.

Inače, zanimljiva koincidencija jeste da je prije četiri dana u Beogradu, po zahtjevu Kraljevine Švedske, uhapšen švedski državljanin V. M. (37), koji je također član zloglasne grupe “Fokstrot”.

Navodno, kako su prenijeli mediji, uhapšeni Šveđanin u Beogradu je bio glavna karika u narkolancu. Njegov zadatak je bio da spaja dilere iz Srbije i Crne Gore sa “kolegama” iz Skandinavije, odnosno sa članovima svog klana koji su dalje rasturali narkotike.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.