21.11.2023. 13:41
0
Je li Gaši nudio 250.000 Faći za pomirenje: "Znali su da izlazim u Haciendu. Prije mog ranjavanja, Albanac sa rukama u džepovima je ušao"
Kao što smo i prenijeli već ranije, sinoć je u Sarajevu uhapšen Amir Pašić Faćo.

On je priveden zbog krivičnog djela "Ugrožavanje sigurnosti".

On je prijetio prilikom javljanja uživo na društvenoj mreži TikTok. Policijski službenici MUP-a KS rade na dokumentiranju ovog slučaja.

"Dana 21.11.2023. godine u 00:10 sati u ulici Zelenih beretki, općina Stari Grad Sarajevo, na osnovu raspisane operativne potrage, policijski službenici PU Stari Grad lišili su slobode A.P., rođen 1971. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti. Obaviješten je dežurni tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, 52-godišnjak je predan u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo", navedeno je u saopćenju MUP-a KS. 

U toku dana se pojavio i snimak zbog kojeg je, navodno, priveden Pašić.

Na snimku se vidi kako psuje jednom od sudija Općinskog suda u Sarajevu. U pitanju je sudija Tin Bektašević.

U istom lajvu na TikToku se dotakao i Muhameda Ali Gašija, za kojeg tvrdi da su mu nudili 250.000 da se pomiri sa njim.

Video možete pogledati OVDJE.

Historijat sukoba

Čini se kako je sve počelo kada je nakon ubistva Taiba Torlakovića 18. januara 2004. godine, u razgovoru za magazin "Dani" Pašić optužio Ali Gašija da je bio saučesnik u ubistvu.

Iste te godine, u julu mjesecu, Pašiću je eksplodirao BMW, a on je rekao da iza eksplozije stoje Naser Keljmendi i Ali Gaši.

Eksplozija se dogodila samo nekoliko dana nakon što razgovora Pašića za navedeni magazin. 

"Očekivao sam njihovu reakciju nakon pola godine, međutim, ona je uslijedila 2-3 dana nakon moje izjave. To samo po sebi govori o kako opasnim ljudima se radi. O mojim saznanjima vezanim za Torlakovićevo ubistvo govorio sam tužiocima. Zašto niko ništa nije poduzeo ne znam. Nakon toga dobio sam prijeteće SMS poruke: 'Pazi što pričaš, sljedeći put letiš'", kazao je Pašić.

On smatra da Muhamed Ali Gaši nije trebao bježati ako je siguran u svoju nevinost, te da se Keljmendi nije trebao na vrijeme skloniti izvan BiH. Naime, odmah nakon eksplozije u naselju Ciglane, policija je uhapsila Nermina A. i Mirsada K., nakon čega je raspisala potjernicu za Muhamedom Ali Gašijem zbog sumnje da se on može dovesti u vezu s izazivanjem eksplozije na Pašićevu vozilu.

Tada je, prema naredbi dežurnog suca, policija je pretresla Gašijevu kuću u ulici Pehlivanuša br. 6, kao i motorno vozilo koje on koristi, talijanskih nacionalnih oznaka EE 626-BZ. Pretresom kuće pronađeni su i privremeno oduzeti 197 komada pištoljskog streljiva različitih kalibara, jedan “CS” sprej, dva spreja “balistol” i dvije bejzbol palice.

Gaši je oslobođen tih sumnji.

Prema pisanju medija, Pašić i Gaši su se nekada družili.

Teško ranjavanje 2007. godine

12. juna 2007. godine, Amir Pašić je teško ranjen u pucnjavi na Baščaršiji.

Pašić je tada zadobio prostrijelnu ranu kroz lijevu stranu grudnog koša. 

Iz MUP-a KS je saopšteno da su dvije nepoznate osobe sačekale Pašića ispred kafića "Hacienda", te da je jedna od njih pucala u njega i teško ga ranila. Prema nezvaničnim informacijama u Pašića su navodno pucali Albanci. Iz policije je saopšteno da pucnjavi nije prethodio nikakav verbalni i fizički obračun.

U telefonskom razgovoru koji je emitovan u emisiji 60 minuta, u kojoj je gostovao i Pašić, čuje se Muhamed Ali Gaši koji govori NN licu: "Ostade živa stoka! Jesi vidio g*****a".



Prije nekoliko godina je nakon hapšenja Lirima Bitićija, Pašić dao izjavu medijima o detaljima njegovog pokušaja ubistva. 

"Bitići je 29. juna 2007. ubio Ćelu (Ramiza Delalića, op.a.) skupa sa Strahinjom Rašetom. Potom su Rašetu naručioci Ćelinog ubistva ubili da uklone opasnog svjedoka. Državni sud je Ramizovo ubistvo vodio u predmetu 'Lutka' i koliko znam nije potvrđeno ko je ubio Ramiza. Na suđenju je Braco Magaš rekao da je od Žutog (Muhamed Ali Gaši, op.a.) čuo da je on dobio zeleno svjetlo za Ramizovu likvidaciju. Tada su prvo krenuli na mene. Znali su da izlazim u Haciendu i tamo su me vrebali. Tri noći prije mog ranjavanja taj Albanac oko pola dvanaest ušao je u Haciendu s rukama u džepovima. Tu smo bili sami Kršo, ja i momak iz obezbjeđenja. Neko tom Albancu reče da je zatvoreno, ali on prođe pored njih, stane pred mene i gleda me. Ja trznem rukom za pas, kao da ću izvući pištolj, mada sam tad bio bez oružja, a on se okrene, izvuče mobitel i ode. Odmah sam nazvao Ramiza, da pregledamo okolinu. Ramiz je došao ali nikog nismo našli. Nakon tri dana, dovezao sam se autom, i čim sam izašao iz vozila, čujem tri pucnja. Jedan od njih me pogodio u grudi, metak je prošao par milimetara od srca. To je bilo naručeno ubistvo", prisjetio se Pašić. 

Hronika - Srpskainfo
Lirim Bitići

Također je rekao da je o ovome svjedočio i u Sudu u Prištini. 

"Tada mi je tužilac Oleg Čavka savjetovao da ne idem na Keljmendija (Nasera Keljmendija, op.a.) nego samo na Žutog (Muhameda Ali Gašija, op.a.). Ja sam tad bio naivan pa sam na to i pristao. Keljmendi je potom pušten iz zatvora. Žuti još robija kod nas u zatvoru, ali je već počeo da izlazi na vikende", rekao je on 2019. godine.

Bitići je oslobođen optužbi da je pokušao ubiti Faću.

source.ba | Muhamed Ali Gaši je slobodan čovjek: U Sarajevu se sastao sa  Izom i Tomislavom Spahovićem
Muhamed Ali Gaši

Kada je riječ  o Gašiju, on je danas slobodan čovjek, a bio je osuđen na 17,5 godina zatvora zbog više krivičnih djela.

U oktobru prošle godine ga je pomilovao predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, te je od tada slobodan čovjek.

Podsjećamo da sarajevska policija već nekoliko dana traga za Ali Gašijem zbog sumnje da je učestvovao u incidentu koji se dogodio u Petrakijinoj ulici u centru Sarajeva.

Već je uhapšen Aziz Gaši zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje na štetu T. H. iz Sarajeva.

Policajci su potom pretresli kuću u ulici Pehlivanuša u sarajevskom naselju Mejtaš.

Radi se o kući u vlasništvu Aziza Gašija. Uhapšen je u četvrtak, 16. novembra.

Nije poznata uloga Ali Gašija u čitavoj ovoj priči. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.