7.12.2023. 19:34
0
Pred državnim zastupnicima 21. decembra smjena Košarca i Heleza, imenovanje generala OS BiH
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 21. decembar što bi mogla biti i posljednja sjednica u ovoj godini imajući u vidu da dolaze katolički Božić i Nova godina. S obzirom na nepostizanje dogovora državne koalicije o nekim zakonskim rješenjima na kojima insistiraju iz EU, teško je očekivati da će se nešto značajno dogoditi u narednih desetak dana, ali i ako to bude slučaj mogu se zakazati hitne sjednice.

Na dnevnom redu sjednice nema nijednog zakona, dok su na dnevni red uvrštene inicijative za smjenu dva državna ministra Staše Košarca i Zukana Heleza.

Inicijativu za smjenu Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podnijeli su zastupnici opozicije Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grkovića, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo. Oni su u svom obrazloženju naveli da je Košarca za porodično nasilje optužila bivša supruga Sanja Stanković koja je o tome govorila pred Istražnom komisijom PD PS BiH o korupciji i pravosuđu. Iako se obraćala institucijama Stanković nije dobila zaštitu niti je njena prijava dobila pravosudni epilog.

Drugu inicijativu za smjenu ministra odbrane Heleza podnijelo je osam zastupnika vladajuće koalicije, svi zastupnici pozicije iz Rs-a. Inicijativu su podnijeli Sanja Vulić, Obren Petrović, Nebojša Radmanović, Ljubica Miljanović, Milorad Kojić, Milan Petković, Miroslav Vujičić i Čedomir Stojanović zbog izjava o navodnim paravojnim formacijama na području Rs-a u kojima učestvuju i ruski državljani. Oni podsjećaju da je Helez već osuđen za davanje lažnog iskaza te do očito ponavlja krivično djelo te stvara atmosferu straha.

Na dnevnom redu je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o postavljenju na dužnost profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta za koja je predviđen čin generala u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Riječ je o 13 imenovanja, a novi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH je Gojko Knežević.

Predstavnički dom PS BiH trebao bi dati saglasnost za ratifikaciju Ugovora o grantu (Projekat Koridora Vc u Republici Srpskoj – projekat obilaznica Doboj – poddionica: Rudanka – Putnikovo Brdo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.