24.12.2023. 15:38
0
Kešo: Vladajuće stranke imaju priliku dokazati jesu li zaista za evropski put i žele li poštene izbore
Izjava predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića da ima skepsu prema SDA-ovom Prijedlogu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na transparentnost i integritet izbornog procesa jer je, kako tvrdi, "SDA godinama odbijala neka dobra rješenja koja su nuđena", predstavlja brutalnu laž kojom se pokušava sakriti nespremnost aktuelne vlasti da prihvati izmjene usklađene sa evropskim demokratskim standardima, kazao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo.

- Ne samo da su zastupnici i delegati SDA svaki put, bez izuzetka, glasali za usvajanje prijedloga koji su se odnosili na unapređenje transparentnosti i integriteta izbornog procesa već je većinu tih prijedloga koji su ranije bili u parlamentarnoj proceduri kreirala upravo SDA u saradnji sa OSCE-om, Venecijanskom komisijom i ostalim relevantnim partnerima.

Istina je da je SDA odbila izmjene Izbornog zakona kojima su se u Neumu pokušale zloupotrijebiti presude Evropskog suda za ljudska prava i nametnuti rješenja po volji HDZ-a. Konaković je bio "kooperativan" i time je izborio naklonost faktora koji su mu omogućili ministarsku fotelju - naveo je Kešo, saopćeno je iz SDA.

Pozvao je Konakovića da, umjesto upornog iznošenja neistina u javnosti, skupa sa svojim koalicionim partnerima, uključujuci i Hadezeove "nosioce evropskih vrijednosti", podrži ovaj prijedlog.

- Ukoliko to ne urade i ukoliko ovaj prijedlog ne dobije podršku, bit će potpuno jasno da su njihove izjave o evropskoj opredijeljenosti neiskrene, ali na prvom mjestu - da su oni ti koji ne žele omogućiti građanima poštene i transparentne izbore - zaključio je Kešo.

Rok za tehničke izmjene Izbornog zakona je pri kraju. Nakon posljednjeg poziva visokog predstavnika Christiana Schmidta, naredna sedmica je posljednja prilika za bh. lidere da se dogovore i tehničke izmjene usvoje. Za sada, jedini prijedlog na stolu je prijedlog Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

Konaković je izjavio kako još nije vidio taj dokument

- Imam skepsu prema njima jer oni su godinama odbijali neka dobra rješenja koja smo svi nudili. Ali ako to bude rješenje koje zadovoljava standarde o kojima ovih dana govorimo – vrlo rado ćemo podržati takvu priču, kako bismo otklonili jedan veliki problem - kazao je.

Prijedlog SDA bit će razmatran posljednjeg radnog dana u ovoj godini na hitnoj sjednici Zastupničkog doma, po hitnoj proceduri.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.