27.12.2023. 12:11
0
Parlamentarci s članovima CIK-a: Nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona, u planu uvođenje novih tehnologija
FOTO: BHRT
Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održali su sastanak sa predsjednikom Centralne izborne komisije BiH Suadom Arnautovićem i članovima Željkom Bakalarom i Jovanom Kalabom, na kojem su razmijenjene informacije, mišljenja i stavovi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji će biti razmatran na 10. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Sastanak je sazvan na osnovu zaključka usvojenog na 14. redovnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, kojim se predsjednik i članovi CIK-a BiH pozivaju da organizuju sastanak sa predstavnicima svih političkih stranaka u PSBiH radi predstavljanja prijedloga za izmjene izbornog zakonodavstva i prijedloga za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa (uvođenje novih tehnologija u izborni proces), te prijedloga za unapređenje procesa rješavanja izbornih sporova.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali poslanici Predstavničkog doma Jasmin Emrić, Šerif Špago, Safet Kešo, Saša Magazinović, Miroslav Vujičić, Sabina Ćudić, Milan Dunović i Nenad Grković, te delegati Doma naroda Zdenko Ćosić, Džemal Smajić i Zlatko Miletić, članovi CIK-a BiH predstavili su dosadašnje aktivnosti u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva koje se odnose na unapređenje integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija. 

Članovi CIK-a kazali su da su, nakon što PSBiH donese odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH, spremni da intenziviraju aktivnosti na uvođenju novih tehnologija kako bi se obezbijedio sigurniji, efikasniji i vjerodostojniji izborni proces. Takođe su istakli da su, nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, planirali da u ovoj godini provedu pilot projekat uvođenja novih tehnologija na 165 biračkih mjesta u 10 opština u BiH, koji bi bio proveden na dobrovoljnoj bazi. 

Većina učesnika ocijenila je sastanak kao korisnu razmjenu mišljenja, te iskazala potrebu da se unaprijedi komunikacija između PSBiH i CIK-a BiH s ciljem traganja za najboljim rješenjima za unapređenje izbornog procesa.

U petak bi parlamentarci u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, trebalo da razmatraju prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit dao je rok domaćim političarima da se sami dogovore oko izmjena Izbornog zakona BiH, te najavio da će, ukoliko to ne urade, on nametnuti izmjene.

SNSD i HDZ se protive nametanju izmjena Izbornog zakona, dok "Trojka" i opozicija nemaju ništa protiv.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.