4.1.2024. 18:54
0
Šta opozicija misli o tzv. izbornom zakonu RS? - Nisu zabrinuti za državu, nego da Dodik "ne pokrade izbore"
FOTO: RSE
Predsjednik NSRS Nenad Stevandić u ponedjeljak, samo dan nakon pravoslavnog Božića, organizuje sastanak u vezi donošenja izbornog zakona koji bi se odnosio na administrativnu teritoriju RS.

Opozicija je poručila da ne dolazi na sastanak, a to je i potvrdio predsjednik SDS-a Milan Miličević

On je u izjavi BN televiziju ponovio da je SDS protiv nametanja bilo kog zakona. 

"Nama trebaju fer i pošteni izbori sa svih nivoa i nećemo praviti nikakve kompromise oko toga. Podržaćemo svaki demokratski donesen izborni zakon koji će odmah od narednih lokalnih izbora omogućiti zaštitu svakog glasa i spriječiti izbornu korupciju koja je temelj svake korupcije u društvu", poručio je Miličević.

"Očigledno je da SNSD ne želi nove tehnologije, otisak prsta, skenere i ne želi podržati izmjene i dopune Izbornog zakona, što nas sve uvodi u novu višemjesečnu temu i političke turbulencije",  rekao je predsjednik PDP Branislav Borenović, dodajući da je ideja o donošenju Izbornog zakona RS i provođenja izbora od strane RIК pokušaj skretanja pažnje sa SNSD-ovog glasanja u Domu naroda PS BiH gdje će evidentno biti protiv poštenih izbora i uvođenja novih tehnologija u izborni proces, kao i činjenice da su imali priliku da Vijeće ministara BiH, u kojem sjede njihovi ljudi, predloži izmjene i dopune Izbornog zakona, što nisu uradili.

Кaže da je sve to očigledno uvod u novu političku temu, sa velikim pompenznim najavama, a sa jasnom namjerom da nema fer i poštenih izbora u RS i BiH, da se do kraja obesmisli, prolongira i spriječi usvajanje fer izbornih pravila.

"Mi ne zaboravljamo da je isto bilo i oko imovine, Incka, Šmita, Ustavnog suda, pa VRS, Agencije za lijekove, UIO, VSTS Republike Srpske, vraćanja svih nadležnisti, zatim "mirnog razdruživanja", desetina drugih zaključaka, odluka, pa čak i zakona donesenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji se naprasno zaborave i nestanu, te najmanje deset puta nezavisnost... a na kraju ništa, samo još jedna ispričana složena i teška tema koja donosi ozbiljne posljedice po Republiku Srpsku. Zato smo sa pravom sumnjičavi i skeptični",  istakao je Borenović. 

Кaže da i Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj i Federaciji BiH trebaju fer i pošteni izbori, elektronska identifikacija birača, otisak prsta, skeniranje glasačkih listića i puna transparentnost izbornog procesa kojim će se vratiti povjerenje građana u izbore i u kojem će rezultat izbora biti stvarna volja birača. 

"Sve ostalo je već mnogo puta viđeno mrcvarenje, obmane, potkusurivanje za neku ličnu korist, zakulisni dogovori i prolongiranje uvođenja reda i vladavine prava u naše društvo. Mi hoćemo, tražimo, zahtijevamo samo fer i poštene izbore koji se sutra mogu izglasati da žele, a ne nove bespotrebne “velike” priče koje su već viđene mnogo puta, a koje ovog puta mogu imati dugoročno teške i nepredvidive implikacije ", naveo je Borenović.

Nema nikakve saradnje i dogovora sa režimom, poručio je danas na konferenciji za novinare Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red. Vukanović ne želi saradnju sa SNSD-om i njihovim partnerima u vlasti. Prema njegovim riječima, Milorad Dodik može opstati na političkoj sceni samo izbornim prevarama.

"Sad kad postoji tračak nade da će se u Parlamentu usvojiti Izmjene izbornog zakona, međutim postoje dvije stranke kojima nikako ne odgovara korektno brojanje i uvođenje skenera, a to su SNSD i HDZ i ono što smo stalno govorili", kazao je Vukanović na konferenciji za novinare. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.