5.2.2024. 9:07
0
Vijeće ministara BiH podržalo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 37. sjednici razmotrilo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, te će je uputiti Upravnom odboru (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) da razmotri provedivost i o poduzetom informira Vijeće ministara.

Zajednička inicijativa Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju finansiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba.

Povodom navedene inicijative predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se s Vlatkom Martinović, direktoricom Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zahvalila na datoj podršci predsjedavajuće Krišto i Vijeća ministara BiH inicijativi za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva.

Martinović je kazala kako je prihvaćanje ove inicijative iznimno važno za dugoročnu održivost zdravstvenog sistema i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana. Ukidanje/povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno bi finansijski rasteretila fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Krišto istakla je spremnosti podrške u daljnim procesima realizacije inicijative i ostalih aktivnosti koji pridonose unapređenju zdravstvenog sistema i unapređenju zdravstvene zaštite građana BiH u cilju približavanja zdravstvenim sistemima Evropske unije koji su centralni dio visokog nivoa socijalne skrbi u Evropi koji pridonose društvenoj koheziji i društvenoj pravdi, kao i održivom razvoju.

Inicijativa je upućena i entitetskim vladama te Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH te nadležnim ministarstvima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. 

(Erna H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.