10.2.2024. 16:35
0
Efendić: Trojki neće uspjeti da etnički uredi Ustavni sud BiH, ali neka ostane zapisano da su to pokušali
Jedna od institucija Bosne i Hercegovine za koju ustavom BiH nije propisana nikakva etnička vrsta popunjavanja je Ustavni sud, poručio je predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić.

"Dakle prema Ustavu biraju se 4 sudije iz Federacije BiH, 2 iz Rs, i 3 sudije bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Problem zbog kojeg je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna zemlja je što etničko popunjavanje i etnički način odlučivanja blokira sve institucije i procese čime je demokratija potpuno poništena iako formalno imamo izbore", smatra Efendić.

Predsjednik Stranke za BiH navodi: "Znamo koje snage i kojim metodama su dovele do toga da se u Dejtonu dobije etnički Ustav. Tada je to moglo imati opravdanje samo u jednom cilju, da se umjesto rata dobije mir. Ali neka ostane zabilježeno da danas, neke druge političke snage iz Sarajeva koje se zovu “trojka”, traže da i Ustavni sud bude uređen i popunjen na etnički način".

"Njihovo opravdanje nije postizanje mira nego ostanak na vlasti koju su im u ruke dali Čović i Dodik, uz uslov da prodaju državu i njene institucije, Ustavni sud i Predsjedništvo države. Neće im to proći. Ali neka ostane zabilježeno da su bili spremni i pokušali napraviti etnički Ustavni sud", zaključio je Efendić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.