15.2.2024. 13:13
1
Šokantni detalji na ročištu Debevcu i Mehmedagiću: Mamić priznao da je predsjedniku Suda dao sat od 15.000 eura, Kramar mu poklonio auto
FOTO: avaz
Održava se ročište za produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Otkriveni su šokantni detalji. Ovako su počele uvodne riječi tužiteljice.

"Ranko Debevec bio je skroman pa je izabrao auto koje vrijedi '15.500' KM da ne bi upadao u oči", rekla je danas tužiteljica Bojana Jolović na ročištu, prenosi Raport.

Kako je navela, riječ je o automobilu marke Polo crne boje koji je Debevec registrirao na ime svoje svastike, sestre svoje supruge Eldine Jašarbašić kako bi time prikrio tragove ovog krivičnog djela. Naime, kako je tužiteljica pojasnila protiv autokuće Kramar u tom je trenutku bio uključen u više od 700 upravnih postupaka pred sudom pa se očekivalo da će u zamjenu za ovaj skromi poklon predsjednik Suda Bih Debevec izvršiti utjecaj na druge službenike suda da pogoduju Kramaru u ovim procesima.

Zanimljivo je da je Jašarbašić priznala da je Debevec od nje tražio da sporno auto registrira na sebe, te je potvrdila da ona nije davala nikakav novac za njega. U isto vrijeme u salonu Kramar se pojavljuje očito falsificiran nalog po kojem je Jašarbašić izvršila uplatu, što je ona negirala.

U međuvremenu, nakon hapšenja Debevca, automobil misteriozno nestaje i trag je vodio do Sokoca. Međutim, detaljnom istragom, automobil je pronađen.

To je samo jedan od detalja koji je Tužilaštvo BiH predstavilo na današnjem ročištu, obrazlažući razloge zbog koji bi Debevec ali i Osmica trebali ostati iza rešetaka i u narednih 30 dana.

Nastavit ćemo o Debevcu, a kada riječ o Osmici, veoma je zanimljivo je da je tužiteljica spomenula i ime Denisa Stojnića, dobitnika počasne iskaznice OSA-e.

Kako je Jolović objasnila, Stojnić je kao zahvalnost za dobivanje iskaznice dobivao od bivšeg šefa OSA-e upute i naloge o premlaćivanju ljudi, paljenju vozila i slično. U detaljnom iskazu Stojnić je tužiteljima objasnio šta je sve od njega tražio Mehmedagić.

Tužiteljica je naglasila da je Tužilaštvo BiH i došlo do saznanja kako su Mehmedagić i Debevec bili obavještavani o tome ko od svjedoka i kada dolazi u zgradu Tužilaštva BiH, nakon čega su na njih vršili pritisak. Iskaz je dao i suprug jedne od uposlenica Suda BiH kojoj je Debevec naredio da službene sudske akte prvo prebaci u svoju kuću a potom ih i uništi.

"Uposlenica Suda BiH uništavala je dokumente, bila je u strahu pa je time i sama ulazila u krivično djelo", rekla je Jolović.

Vratimo se Debevcu i mitu. Inače, epizoda sa Kramarom nije jedina za koju Tužilaštvo dodatno tereti Debevce za zloupotrebu položaja, primanja dara i trgovinu utjecajem.

Naime, Jolović je potvrdila ono što se u javnosti već pojavilo, a to su veze Debevca i Zdravka Mamića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa.

Ona je otkrila da se Debevec u blizini Gruda u jednoj konobi sastao sa Mamićem, a da je kao posrednik djelovao Ljiljanko Palac. Taj se susret desio u toku ekstradicionog postupka po zahtjevu hrvatskog pravosuđa da osuđeni Mamić bude isporučen Hrvatskoj.

"Odlučio sam da počastim predsjednika Suda BiH zbog predmeta u bh. pravosuđu jer znam da je dobro imati prijatelja ako bude nekih problema", citirala je Jolović dio Mamićevog iskaza na okolnosti da je ovaj fudbalski moćnik Debevcu poklonio sat vrijedan oko 15.000 eura.

I u ovom slučaju Tužilaštvo smatra da je riječ o primanju mita i trgovini utjecajem bez obzira na to da li je Debevec u konačnici zaista i vršio utjecaj prema uposlenicima Suda u postupcima koji se vode vezano za Mamića.

Zanimljivo je da je prema tvrdnjama Jolović, Palac upozoravao i Debeveca i Mamića da bi se taj poklon mogao smatrati neprimjerenim, odnosno nezakonitim, ali da je na koncu Debevec ipak primio taj sat koji mu je Palac dostavio u Sarajevo.

Tužilaštvo nastoji utvrditi kada se susret u blizini Gruda između Debevca i Mamića tačno desio, ali još uvijek nije dobilo svu dokumentaciju vezano za putne i radne naloge koje im je trebala dostaviti Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, s obzirom na to da je Debevec većinu svojih službenih putovanja označio kao povjerljive.

Jolović je tu činjenicu komentirala riječima da se je na osnovu dokaza sasvim jasno zašto je predsjednik Suda stavljao znak povjerljivosti na svoja službena putovanja.

Tužilaštvo je u zahtjev za pritvor i proširenje istrage protiv Debevca obrazložilo u tri tačke. Prve dvije samo naveli, a treća je ostala misteriozna za javnost, s obzirom na to da je zbog zaštite identiteta oštećenih, sudija Davor Jukić isključio javnost tokom obrazlaganja ove tačke. Rečeno je samo da se Debevec u ovom slučaju sumnjiči, između ostalog, i za kršenje zakona o ravnopravnosti spolova. Prema nezvaničnim informacijama Raporta, radi se o seksualnom uznemiravaju jedne uposlenice i njenom uhođenju koje je za Debevca radio Milisav Pijuk, službenik Suda BiH.

Isključenje javnosti tražila je i nova advokatica Debevca, Mirna Avdibegović, ali sud to nije prihvatio. Debeveca je na ovom ročištu predstavljao i još jedan novi advokat - Dragiša Jokić.

Opisujući sklonosti Debevca za radnje suprotne zakonu, tužiteljica je navela i dva, po svemu neprimjerena sastanka, koje je suspendirani predsjednik Suda BiH imao u proteklom periodu. Jolović je tako navela da se Debevec sastao sa Đorđem Ždralom, koji je izjavio da je Debeveca ugostio u svojoj porodičnoj kući, a da je sastanku prisustvovala i njegova advokatica.

Također, prema riječima tužiteljice, Debevec se sastao i sa Mladenom Lučićem, bratom optuženog za zloupotrebu položaja Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava BiH. Jolović je naglasila da se njihov susret desio u Španiji, odnosno da se Debevec susreo sa osobom koja je interesno vezana za jedan od predmeta koji se vodi pred Sudom BiH.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.