21.2.2024. 13:23
0
Potpisan Memorandum o razumijevanju o radu PSOTC-a
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha i komandant EUFOR-a general major László Sticz potpisali su danas u kampu Butmir Memorandum o razumijevanju između NATO Štaba Sarajevo, EUFOR-a i Ministarstva odbrane BiH o radu Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Memorandumom se definira aranžman korištenja određenog vlasništva u kampu Butmir od PSOTC-a, bilo da se radi o vlasništvu Ministarstva odbrane BiH, NATO Štaba Sarajevo ili EUFOR-a, uspostava procedura, sigurnosnih aranžmana, odgovornosti, organizacije i finansijskih aranžmana triju strana u pogledu objekata, usluga i logističke podrške osigurane za potrebe PSOTC-a.

Centar za obuku za operacije podrške miru postoji od 2003. godine, a 2013. godine je u potpunosti integriran u strukturu Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Uspješan je i relevantan time što svi događaji obuke i edukacije podržavaju aktuelne zahtjeve za obuku kako Oružanih snaga BiH tako i NATO-a, EU i UN-a na polju operacija podrške miru.

- Centar je postigao značajne uspjehe i postao važan predstavnik ne samo Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH nego i države Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni u domenu edukacije i obuke za operacije podrške miru - rekao je ministar Helez.

On je poručio da je ponosan na rad tog centra i da će Ministarstvo odbrane BiH nastaviti pružati nesebičnu podršku za daljnji rad i razvoj Centra, kako bi nastavio funkcionirati u takvom formatu sa velikom brojem polaznika koji se obučavaju u ovom centru, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.